Despre Google Căutare de cărţi
Privire generală
Gânduri şi opinii
Ajutor pentru probleme uzuale

Programul de parteneriat
Pentru editori şi autori
Înscrieţi-vă acum
Ajutor pentru Programul de parteneriat

Proiectul Biblioteca
Privire generală
• Parteneri în Proiectul Biblioteca
Ajutor pentru bibliotecari

Parteneri în Proiectul Biblioteca

Biblioteca Bavareză de Stat

„Avem bucuria să anunţăm astăzi deschiderea bibliotecii noastre către lume, în slujba adevăratului ţel al tuturor bibliotecilor – descoperirea cărţilor şi a cunoaşterii – un pas hotărât spre era digitală. Este un efort emoţionant pentru a-i ajuta pe cititorii din toată lumea să descopere şi să acceseze online bogata tradiţie literară a Germaniei – oricând şi de oriunde doresc.”

-Dr. Rolf Griebel, director general al Bibliotecii Bavareze de Stat

Aflaţi mai multe despre implicarea Bibliotecii Bavareze de Stat în proiect [în limba germană].

Universitatea Columbia

„Participarea noastră la Proiectul Biblioteca Google Căutare de cărţi va îmbogăţi semnificativ vastele resurse digitale pe care bibliotecile le pun deja la dispoziţie”, a spus James Neal, bibliotecar universitar şi vicepreşedinte pentru servicii de informare la Universitatea Columbia. „Aceasta va permite bibliotecilor să pună la dispoziţia celor din mediul universitar şi a cercetătorilor de pretutindeni mai multe părţi importante din colecţiile speciale şi de arhivă, prin metode care vor schimba în ultimă instanţă natura erudiţiei.”

-James Neal, bibliotecar universitar şi vicepreşedinte pentru servicii de informare la Universitatea Columbia

Aflaţi mai multe despre implicarea Universităţii Columbia în proiect.

Comisia pentru cooperarea instituţională (CCI)

„Acest parteneriat cu Google constituie unul dintre cele mai ambiţioase proiecte din istoria CCI, pregătind o remarcabilă transformare a serviciilor şi a accesului la informaţii oferite de biblioteci. Inaugurăm aceste resurse pentru ca ele să constituie un bun comun împărtăşit între universităţi şi în acelaşi timp un bun public, disponibil şi publicului larg."

-Barbara McFadden Allen, director al CCI

Aflaţi mai multe despre implicarea CIC în proiect.

Biblioteca Universităţii Cornell

„Bibliotecile de cercetare constituie astăzi parteneri integrali ai demersului academic prin sprijinul pe care îl oferă cercetării, educaţiei şi învăţării. Ele constituie de asemenea un bun public, îmbunătăţind accesul la creaţiile celor mai strălucite minţi ale lumii. Una dintre cele mai importante biblioteci de cercetare, Biblioteca Universităţii Cornell, se alătură cu bucurie instituţiilor de profil în acest parteneriat cu Google. Rezultatul acestui parteneriat constă în reducerea semnificativă a duratei şi a eforturilor asociate furnizării de resurse academice complete online.”

-Anne R. Kenney, bibliotecar interimar la Universitatea Cornell

Aflaţi mai multe despre implicarea Bibliotecii Universităţii Cornell în proiect.

Universitatea Harvard

„Noul secol prezintă noi şi importante oportunităţi pentru biblioteci, inclusiv pentru cea a Universităţii Harvard, precum şi pentru persoanele care le folosesc. Colaborarea dintre marile biblioteci de cercetare şi Google va aduce importante beneficii publice - studenţilor, profesorilor, oamenilor de ştiinţă şi cititorilor de pretutindeni. Proiectul valorifică puterea Internetului de a permite utilizatorilor să identifice cărţile de care sunt interesaţi cu o precizie şi cu o viteză altădată de neimaginat. Utilizatorul va fi apoi îndrumat să găsească lucrările în bibliotecile locale sau să le achiziţioneze de la editori şi vânzători de carte. Iar pentru cărţile din domeniul public, accesul va fi şi mai larg.”

– Sidney Verba, director, Biblioteca Universităţii Harvard

Aflaţi mai multe despre implicarea Universităţii Harvard în proiect.

Biblioteca Universităţii Ghent

„Suntem entuziasmaţi să deschidem cărţile şi biblioteca noastră pentru întreaga lume, prin intermediul acestui program. Este un efort captivant de a ajuta cititorii - indiferent de locul în care se află - să descopere şi să acceseze o parte a bogatei tradiţii literare şi culturale a Belgiei şi a Europei. Mai mult, suntem pe punctul de a demara un proiect de durată pentru renovarea clădirii bibliotecii noastre şi, în timp ce uşile bibliotecii noastre se vor închide, cărţile vor rămâne la dispoziţia studenţilor şi profesorilor prin intermediul programului Google Căutare de cărţi.”

– Sylvia Van Peteghem, bibliotecar şef la Biblioteca Universităţii Ghent

Aflaţi mai multe despre implicarea Bibliotecii Universităţii Ghent în proiect [în olandeză]

Biblioteca Universităţii Keio

„Proiectul Google ne permite să scoatem la lumină colecţiile noastre pentru a fi văzute de lumea întreagă, astfel încât cărţile noastre să contribuie la eforturile globale de cercetare şi educaţie. Universitatea noastră a fost fondată în anul 1858 de către Yukichi Fukuzawa, care era foarte cunoscut pentru angajarea sa în slujba progresului informaţiilor şi conţinutului media în Japonia modernă. Acest lucru face ca Universitatea Keio să fie alegerea ideală ca prima bibliotecă japoneză participantă în programul Google Căutare de cărţi.”

- Profesorul S. Sugiyama, directorul Bibliotecii Universităţii Keio

Aflaţi mai multe despre implicarea Universităţii Keio în proiect [în japoneză].

Biblioteca Naţională a Cataloniei

„În trecut, numai cei care puteau vizita biblioteca noastră reuşeau să „viziteze” şi cărţile. Acum, toţi cei interesaţi de numărul imens de titluri găzduite de biblioteca noastră vor putea să le găsească şi să le acceseze online - sau poate să le descopere din întâmplare printr-o simplă căutare în indexul Google Căutare de cărţi. Este un pas uriaş înainte în demersul de a oferi cititorilor din lumea întreagă şansa de a descoperi şi accesa istoria bogată a Cataloniei, Castiliei, precum şi literatura Americii Latine.”

– Dolors Lamarca, director al Bibliotecii Naţionale din Barcelona

Aflaţi mai multe despre implicarea Bibliotecii Naţionale a Cataloniei în proiect [în catalană].

Biblioteca publică din New York

Bibliotecile de cercetare ale Bibliotecii publice din New York au fost uimite să descopere că misiunea companiei Google coincide cu a lor. „Vedem proiectul de transpunere în format digital ca pe un moment de schimbare profundă în privinţa accesului la informaţii şi am dorit nu numai să auzim despre el, ci şi să îl şi influenţăm. Deocamdată, răspunsul nostru este unul moderat; ne înscriem cu un număr limitat de volume într-o stare excelentă, în anumite limbi, care aparţin domeniului public. După o evaluare adecvată a acestei participări limitate, aşteptăm cu nerăbdare o colaborare mai extinsă în viitor.”

– David Ferriero şi Andrew W. Mellon, director şi respectiv şef de direcţie, Bibliotecile de cercetare, Biblioteca publică din New York

Aflaţi mai multe despre implicarea Bibliotecii publice din New York în proiect.

Universitatea Oxford

„Misiunea Bibliotecii Bodleiene, de la fondarea sa în 1602, s-a întemeiat pe viziunea lui Sir Thomas Bodley despre o bibliotecă pusă în slujba unei „Republici a literelor” internaţională, care să-şi deschidă colecţiile către toţi cei care au nevoie să le utilizeze. Chiar şi în ziua de astăzi, peste 60% dintre cititorii care utilizează şi lucrează în Biblioteca Bodleiană nu au o legătură directă cu Universitatea din Oxford. Proiectul Biblioteca Google în Oxford constituie o mărturie a angajamentului nostru neîntrerupt în direcţia permiterii şi facilitării accesului la conţinutul nostru pentru comunitatea academică şi nu numai. Această iniţiativă va duce mai departe visul lui Sir Thomas Bodley şi etosul Bibliotecii Bodleiene în era digitală, permiţând cititorilor din lumea întreagă să acceseze colecţiile Bibliotecii Bodleiene prin World Wide Web.”

– Ronald Milne, director în funcţie al Bibliotecii Universităţii şi Bibliotecii Bodleiene din Oxford

Aflaţi mai multe despre implicarea Universităţii Oxford în proiect.

Universitatea Princeton

„Multe generaţii de bibliotecari de la Princeton s-au devotat construirii unei colecţii remarcabile de cărţi din mii de domenii, scrise în zeci de limbi. Faptul că acea parte a colecţiei care nu este protejată prin drepturi de autor va fi disponibilă online va uşura munca de cercetare a studenţilor şi a facultăţii de la Princeton, iar parteneriatul cu Google ne permite să facem cunoscute colecţiile noastre cercetătorilor de pretutindeni, un pas conform motto-ului neoficial al universităţii, care spune că Princeton se află în slujba naţiunii noastre şi a tuturor naţiunilor.”

– Karin Trainer, bibliotecar la Universitatea Princeton

Aflaţi mai multe despre implicarea Bibliotecii Universităţii Princeton în proiect.

Universitatea Stanford

„Stanford transpune texte în format digital de ani de zile pentru a le face mai accesibile şi pentru a facilita căutările în interiorul acestora, însă în cazul cărţilor, spre deosebire de ziare, astfel de eforturi au fost foarte limitate sub aspectul ariei de cuprindere, atât din motive tehnice, cât şi din motive financiare. Aranjamentul Google catapultează produsul nostru digital efectiv de la nivel de chioşc la scară cu adevărat industrială. Prin acest program şi prin altele asemănătoare, Universitatea Stanford intenţionează să promoveze învăţarea şi să stimuleze inovaţia.”

Michael A. Keller, bibliotecar al universităţii

Aflaţi mai multe despre implicarea Universităţii Stanford în proiect.

Universitatea California

„Eliberând bogăţia de informaţii păstrată în bibliotecile noastre şi expunând-o la tehnologia de căutare de ultimă oră, Universitatea California îşi continuă munca de utilizare a tehnologiei şi a colecţiilor noastre din biblioteci în sprijinul cercetării, învăţării, grijii deosebite şi al angajamentului cultural. În această lume nouă, oamenii vor face legătura între informaţii şi idei care erau inaccesibile până acum, dirijând ritmul inovaţiei în toate domeniile vieţii - academic, economic şi civic - şi facilitând utilizarea marilor biblioteci ale lumii.

Prin copiile digitale ale fondurilor de cărţi ale bibliotecilor, vom proteja miile de autori, editori şi cititori care ar putea fi afectaţi foarte grav de distrugeri catastrofale provocate, de exemplu, de dezastrele naturale. Oricine se mai îndoieşte de impactul pe care un astfel de dezastru îl poate avea asupra memoriei noastre culturale nu trebuie decât să-şi amintească de pagubele provocate de urganul Katrina bibliotecilor aparţinând statelor din Golf.

Ca instituţie care a construit aceste vaste colecţii ca pe un bun public, păstrat public, implicarea în parteneriatul Biblioteca Google a fost cel mai bun lucru pe care-l puteam face.”

– Daniel Greenstein, vicecancelar asociat pentru informaţii academice şi bibliotecar al universităţii

Aflaţi mai multe despre implicarea Universităţii California în proiect.

Universitatea Complutense din Madrid

„Cărţile care nu mai sunt protejate prin drepturi de autor, disponibile înainte doar celor care aveau acces la Biblioteca Universităţii Complutense din Madrid sau care aveau banii necesari pentru a călători, vor fi de acum accesibile oricui are o conexiune la Internet, indiferent unde locuieşte. Ne-am deschis, la propriu, biblioteca întregii lumi. Oportunităţile pentru educaţie sunt fenomenale şi suntem încântaţi să lucrăm cu Google la acest proiect.”

– Carlos Berzosa, rector

Aflaţi mai multe despre implicarea Universităţii Complutense din Madrid în proiect [în spaniolă].

Biblioteca universitară din Lausanne

„Cărţile care nu mai sunt protejate prin drepturi de autor, disponibile înainte doar celor care aveau acces la biblioteca universitară din Lausanne, vor fi de acum disponibile oricui are o conexiune de Internet, indiferent unde locuieşte. Ne-am deschis, la propriu, biblioteca întregii lumi. Oportunităţile pentru educaţie sunt fenomenale şi suntem încântaţi să lucrăm cu Google la acest proiect.”

-Hubert A. Villard, director al Bibliotecii cantonale şi universitare din Lausanne.

Aflaţi mai multe despre implicarea Bibliotecii universitare din Lausanne în proiect [în franceză].

Universitatea Michigan

„Proiectul cu Google este un element central al misiunii noastre de mare universitate publică de a contribui la progresul cunoaşterii - în campus şi în afara lui. Alăturându-ne acestui parteneriat care face posibil să se efectueze căutări în operele din biblioteca noastră, prin programul Google, UM contribuie la o iniţiativă care sporeşte considerabil disponibilitatea informaţiilor pentru public. Universitatea Michigan îmbrăţişează acest proiect ca pe un mijloc de punere la dispoziţie a informaţiilor la o scară cât mai largă şi într-un mod cât mai convenabil posibil. Mai mult, Biblioteca UM va lua parte la acest parteneriat deschizător de drumuri dintr-un număr de motive convingătoare:

  • Suntem de părere că, în afară de furnizarea accesului elementar la colecţiile bibliotecii, această activitate este una de transformare radicală, ce permite bibliotecii universităţii să-şi regândească serviciile pentru noul mileniu.
  • Această iniţiativă va genera pentru utilizatori noi modalităţi de căutare şi accesare a conţinutului bibliotecii, punând colecţiile noastre la dispoziţia utilizatorilor noştri şi a celor din lumea întreagă.
  • Deşi ne-am angajat de câţiva ani în conversia la scară largă, bazată pe conservare, a materialelor din colecţia bibliotecii, iar instituţia noastră a fost lider în ceea ce priveşte eforturile de conservare în formă digitală ale bibliotecilor de cercetare, ştim că numai printr-un parteneriat de acest fel se poate realiza o conversie de o asemenea amploare. Programul nostru este puternic şi am reuşit să transpunem în formă digitală aproximativ 5.000 de volume anual; totuşi, în ritmul acesta, ne-ar trebui mai mult de o mie de ani pentru a transpune în format digital întreaga noastră colecţie.”

John P. Wilkin, bibliotecar asociat al universităţii

Aflaţi mai multe despre implicarea Universităţii Michigan în proiect.

Universitatea Texas din Austin

„În societatea noastră, bibliotecilor universitare li s-a încredinţat misiunea esenţială de a colecta şi de a furniza accesul la informaţii aparţinând întregii sfere a cunoaşterii umane. Bibliotecile noastre sunt responsabile şi pentru conservarea acestei cunoaşteri şi pentru asigurarea accesului la aceasta de-a lungul unor vaste perioade de timp. La Universitatea Texas din Austin, ne respectăm angajamentul ferm faţă de fiecare dintre aceste obiective şi credem că participarea la această iniţiativă ne va ajuta să asigurăm respectarea acestor angajamente mult timp de acum înainte.”

Fred Heath, vicecancelar şi director al bibliotecilor

Aflaţi mai multe despre implicarea Universităţii Texas din Austin în proiect.

Universitatea Virginia

U.Va. „Biblioteca a fost un pionier al transpunerii în format digital a materialelor aparţinând domeniului public. Am început cu texte tipărite în 1992, iar facultatea şi studenţii au descoperit repede că textele uitate de mult şi cele care nu se mai publică ar putea atrage publicul din nou şi ar putea iniţia un nou tip de erudiţie. Am vorbit adesea despre biblioteci fără ziduri, dar acum suntem şi mai aproape de realizarea acestei viziuni, datorită acestui parteneriat.”

Karin Wittenborg, bibliotecar al Universităţii Virginia

Aflaţi mai multe despre implicarea Universităţii Virginia în proiect.

Universitatea din Wisconsin - Madison

„Colecţiile combinate ale bibliotecilor Universităţii din Wisconsin - Madison şi ale Bibliotecii Societăţii Istorice din Wisconsin includ una dintre cele mai vaste colecţii de documente şi lucrări istorice din Statele Unite. Prin intermediul acestui parteneriat istoric cu Google, Wisconsin îşi asumă un rol decisiv în conservarea lucrărilor din domeniul public pentru generaţiile viitoare şi punerea la dispoziţia publicului larg a resurselor pentru educaţie şi cercetare. Acest efort exemplifică într-adevăr viziunea Ideii Wisconsin -- noţiunea că spaţiul universitar nu are limite. Bibliotecile din Wisconsin au urmat această tradiţie. Eforturile Google de transpunere a cărţilor în format digital vor permite bibliotecilor să-şi extindă accesul la materialele aparţinând domeniului public care erau accesibile până acum doar în biblioteci. Mare parte a acestor materiale sunt rare şi unice, oferind o sursă de informaţii bogată, deschisă pentru educaţie, cercetare şi utilizare publică generală.”

Edward Van Gemert, director interimar, Bibliotecile UW-Madison

Aflaţi mai multe despre implicarea Universităţii din Wisconsin-Madison în proiect.

©2011 Google - Pagina de pornire - Despre Google - Politica de confidenţialitate