Fântâna cu stele: Poeme

Coperta unu
ePublishers & Editura Coresi - 138 pagini
1 Recenzie
Recenziile nu sunt verificate, dar Google caută conținutul fals și îl elimină atunci când îl identifică

Și-n mic e măreția zmeului mereu învins, iar magia ține, ca un descântec nespus încă, de puterea sinelui. Gnoseologie fantastică, soldat al scrisului de mână, punându-și sufletul pe oricare filă, încercând puterea fiecărui cuvânt ca într-un poligon de tragere unde armurierul reglează puterea de foc...

Un cuvânt, o armă! Întrebând, așteaptă. Culegând stele din țara de ger, dă forță verii prin senzația topirii în creuzetul sentimentelor. Acestea fac iarba, frunzele, orizontul să râdă într-un tedeum panteist al călătoarelor păsări, ca o evadare din lumea anotimpului arșiței viscolite, în lumea nemuritoare a poeziei.

Cultura poate fi salvată prin sticle cu rătăcite poezii ajunse în ocean. Cunoaștere prin sentimente, cuvinte întinse până le pârâie înțelesul, căutare necontemplativă, ci feminin provocatoare, panoptic al meșteșugului sacru, punere în valoare a forței cunoașterii și puterii cuvintelor…

Artizanul prelucrează vocabulele în profunzimea lor, atingând natura extraordinară a comunicării prin vers.

De oriunde te-ai uita, vezi frumusețea strălucitoare.

Deși se joacă o carte orfică în formă, textul este asumat cu responsabilitatea unui soldat. Poeta nu trădează, ci păzește dragostea înaltă, în forma ei pură, chiar cu sentimentul propriei destrămări, ducând spre ideal și mit. Nu invocă muza, ci, expunându-și cu sinceritate sufletul, caută fericirea în anodina lume din afară.

Cuvintele folosite sunt cele de demult, esențiale, perfecte, oglindite în amintiri și vorbite în vise.

Giuvaiere din împletituri simple de simțire și rouă, versurile Fântânii cu stele au forța descântecelor făcute de vrăjitoarele tinere în cleștarul tăului de munte și au aripi, fiindcă sunt încărcate de libertatea iubirii neprefăcute.


Ionel Muscalu

20 ianuarie 2022

 

Ce spun oamenii - Scrie o recenzie

Recenziile nu sunt verificate, dar Google caută conținutul fals și îl elimină atunci când îl identifică
Comentariu Utilizator - Semnalează ca nepotrivit

Ii citesc cu placere poemele; i-am descoperit o calitate pe care nu o stiam: talentul pentru poezie. Imi place tematica, profunzimea gandirii, metafora (caci poezia ei e toata o metafora), totul. Felicitari poetei si prefatatorului ei, de asemenea un poet cunoscut.
Prof. Georgeta Fârtat

Cuprins

Coordonatele umbrei
72
Fântâna cu stele
78
Vara din ochii tǎi
129

Termeni și expresii frecvente

Despre autor

Poeta Iosefina Schirger s-a nǎscut în 16 februarie 1971 în Drǎgǎșani, județul Vâlcea; este absolventǎ a Facultǎții de Chimie din Cluj-Napoca și a Academiei de Științe Economice București.

Cărți de poezii publicate: Pânze de păianjen (Editura Mesagerul, Cluj-Napoca, 1997), Nouăzeci și nouă (Editura Antim Ivireanul, Rm. Vâlcea, 1998), Al cincilea anotimp (Editura Moldova, Iași, 1999), volume online: Poezii din 2000, Studii, Fantezii (Editura Sfântul Ierarh Nicolae, 2018), Geometrii, Ipostaze, Călătorii, Stări fără nume, Dezordini, Orbitale, Nonsensuri (Editura Sfântul Ierarh Nicolae, 2019), Variațiuni, Fantasme de cretǎ, Cai verzi, Dinamicǎ, Diversiuni, Ulciorul cu poezii, Totul e poezie, Compendiu de poezie Piramida de euri, Integrala de retoricǎ (Editura Sfântul Ierarh Nicolae, 2020), Colecția de zmeie, Lecție de zbor în gând (Editura Sfântul Ierarh Nicolae, 2021), Poveste fǎrǎ sfârșit, Accente, Neîntâmplate, Planete în dar, O mare-ntr-o carte, Nocturne, Aventură în cer, Școala de vise, Cum să-ți spun, Poeme cu noi, Unul spre altul (Editura Sfântul Ioan, 2021)

Editura ePublishers îi publică în 2022 următoarele cărți: Fântâna cu stele, Abstracțiuni, Poezii în nisip, Poezii cu aripi și nerv, Vorbiri la limită, Întâlniri lirice, Acuarele, Meandre cu noi, Scrieri, Cartea mea fermecată, Răsfățuri–Insomnii, Flori de hârtie, Frazări, Cuvinte sfere, Iureșuri.

Informații bibliografice