Grupuri de dezvoltare personală pentru copii. Patru dimensiuni ale Eului: Ghid pentru psihologi, psihoterapeuți, consilieri, pedagogi, profesori

Coperta unu
ePublishers & Editura Coresi - 197 pagini

Cartea este un ghid pentru psihologii începători în lucrul cu grupul de copii, sau cu copiii în general. Poate să fie citită de oricine, dar scopul a fost să existe un îndrumător în ceea ce privește formarea grupurilor de dezvoltare personală pentru copii.

Cartea cuprinde două mari părți. O parte de psihologia copilului cu câteva teorii mai cunoscute și o parte despre ce înseamnă grupurile de dezvoltare și cum se organizează un grup de dezvoltare cu copiii.

Prima parte, de psihologia copilului, nu are deloc pretenția să cuprindă toate informațiile. Am considerat totuși că e important ca cititorul psiholog, cu dorința de a forma grupuri de dezvoltare personală, să fie conștient că are nevoie să cunoască măcar un minimum în ceea ce privește psihologia copilului și să găsească toate informațiile într-o singură carte. Pentru a fi mai ușor de urmărit, am inserat tabele și explicații cât mai simple și clare, dar absolut necesare. Pe acestea este nevoie să le cunoașteți.

În partea a doua am scris despre grupurile de dezvoltare personală: etape într-un grup de adulți și etape într-un grup de copii, asemănări și deosebiri. Această parte a continuat cu informații despre grupul de dezvoltare personală pe patru dimensiuni: un grup ce a prins viață, în forma lui practică cu mulți ani în urmă, iar la primul grup am avut doi participanți, pentru o perioadă de timp. De ce aleg să spun asta? Pentru că eu consider că este important să practicăm, să învățăm și să ne transformăm și, neapărat, să privim foarte serios tot ceea ce facem. Această parte cuprinde atât partea de teorie cu privire la grupurile de dezvoltare personală, ce aveți nevoie să faceți ca să porniți un grup, cât și partea de exerciții, cu explicații și anexe care pot să fie de folos pentru tot demersul grupului. Sigur că în carte nu sunt cuprinse toate exercițiile ce se pot desfășura într-un astfel de grup. Depinde mult de numărul de copii participanți, de vârsta lor, dar și de durata desfășurării grupului. Eu m-am raportat cu grupul și cu exercițiile, în principal, la copiii de 4–7 ani, iar pentru asta atrag atenția de mai multe ori în carte asupra faptului că este neapărat nevoie să acumulați cunoștințe de educație preșcolară. Acest grup poate să fie ținut și pentru copiii mai mari sau chiar adolescenți, însă atunci va fi nevoie să modificați o parte din jocuri și să cunoașteți informații despre dinamica vârstei specifică acelei perioade. Rămâne, totuși, valabilă structura. Cred că, dacă învățați să lucrați cu copii foarte mici, atunci veți putea să vă modelați și pentru copii mai mari.

Grupul de dezvoltare pe patru dimensiuni e un demers organizat, structurat, și are ca scop dezvoltarea armonioasă a copilului. Este important totuși să spun că nu e suficient participarea la un astfel de grup pentru ca un copil să aibă o dezvoltare armonioasă, și nici nu e singurul. Este doar un mijloc și am ales să-l împărtășesc cu voi pentru că există puțin material în acest sens.

Vă urez să avem un eu corporal de care să fim conștienți, un eu emoțional – personal pe care să-l cunoaștem bine, un eu familial – social în care să știm cum să funcționăm și un eu adaptativ care să ne ajute să ne adaptăm mereu și mereu pentru că viața este în sine o rezolvare de probleme și o adaptare la schimbare. Aceste patru componente ale Eu-lui le voi cuprinde în grupul de dezvoltare personală cu copiii de 4–7 ani.

Agnes Remalia Dragomir


 

Cuprins

Mulțumiri
7
Introducere
11
Capitolul 1
14
Capitolul
18
211 Teoria cognitivconstrucționistă a lui J Piaget
20
212 Abordări psihanalitice în viziunea lui Sigmund Freud Teoria dezvoltării psihosexuale
23
213 Teoria dezvoltării psihosociale a lui Erik Erikson
36
214 Teoria atașamentului a lui J Bowlby și M Ainsworth
51
51 Organizarea și pregătirea grupului
83
512 Întâlnirea cu părinții
87
513 Întâlnirea cu copilul
90
514 Pregătirea materialelor și a spațiului
91
52 Cunoașterea grupului
94
53 Obiective și jocuri pentru cele patru dimensiuni ale Eului
100
531 Dezvoltarea Eului corporal
101
Exerciții și jocuri
102

22 Psihoterapia copilului
61
Capitolul 3
65
Pregătirea cadrului pentru grup
66
Capitolul 4
69
Capitolul
79
532 Dezvoltarea Eului personalemoțional
119
534 Dezvoltarea Eului adaptativ
150
Anexe
169
Bibliografie
193

Termeni și expresii frecvente

Informații bibliografice