Energia. Concepte şi instrumente operaţionale

Coperta unu
Volumul Energia sumarizează și descifrează concepte și instrumente operaționale sincronizate evoluțiilor globale. Completează Strategia Energetică Națională cu o viziune telescopică: de la nivelul global, la nivelul european și mai departe la nivelul specificităților pieței românești. Căderea consensului multilateral internațional a readus în prim plan obiectivul strategic al autonomiei energetice în cazul marilor puteri, astfel încât confruntarea dintre SUA, Rusia, China și Uniunea Europeană trebuie citită și în cheia cursei către autonomie strategică. Volumul Energia prezintă de asemenea elementele cheie ale tranziției către o economie sustenabilă din punct de vedere climatic și implicațiile pentru sectorul energetic. Miza în noua paradigmă energetică este de a accelera tranziției către o economie bazată pe energie curată și reducerea impactul negativ pe care energia îl are asupra mediului. Relația dintre politica energetică și cea de mediu devina una esențială, reprezentată în pactele ecologice din SUA și UE. Practic, cele două direcții de reglementare nu mai pot fi separate în noua paradigmă energetică. Din punct de vedere energetic, România are atuuri importante. O parte dintre acestea pot fi descoperite și în conținutul lucrării: expertiză, prin resursă umană, parcuri de capacități de producție, centrate în ultima decadă pe clean energy, lipsa dependenței de un singur furnizor, rețele viabile de transport etc. Prin urmare, România poate aduce o contribuție vitală la construcția Uniunii Energetice. Un argument central al acestui volum este reziliența oferită de interconectare la nivelul Uniunii Europene și integrarea Sistemului Energetic Național în Uniunea Energetică.
 

Termeni și expresii frecvente

Despre autor (2018)

Clara Volintiru este conferențiar universitar în cadrul Departamentului de Relații Economice Internaționale (REI), al Academiei de Studii Economice din București (ASE). A absolvit studiile doctorale de la London School of Economics and Political Science (LSE) și a fost implicată în numeroase proiecte de cercetare internaționale în domeniul științelor comportamentale, buna guvernanță și economia informală. A lucrat cu organizații internaționale precum Banca Mondială, OECD, Comisia Europeană, Eurofound sau Comitetul Regiunilor. Cele mai recente publicații ale sale au apărut la Oxford University Press, Palgrave Macmillan, Rowman & Littlefield, Peter Lang sau în jurnale de specialitate precum European Political Science Review, Eastern European Politics, Acta Politica sau Research & Politics. În spațiul public, comunică pe platforme online precum Forbes, EUROPP, Global Observatory, Emerging Europe sau Huffington Post. 

Marius Stoian este publicist, scriitor, licențiat în Jurnalism şi Științele Comunicării. Este fondator Club România, iar în această calitate, în ultimii opt ani, a contribuit la crearea unuia dintre cele mai relevante spații de idei din România. A facilitat conectarea Club România cu importante think tank-uri din Franța, Marea Britanie, Germania sau Statele Unite ale Americii, pledând pentru întărirea relațiilor euro-atlantice și promovarea unei platforme de dialog transpartinic și interdisciplinar. Începând cu 2014, împreună cu alți membri Club România a inițiat și coordonat o serie de proiecte colaborative unice pe piața editorială din România, care reunesc expertiza a peste 700 de autori și lideri contemporani din toate zonele active ale societății românești: Șapte teme fundamentale pentru România (2014), România noului val (2015), Romania’s New Wave (ed. în limba engleză, 2015), 100 de feţe ale inovaţiei (2016), România transatlantică (2016, coordonator capitol). În 2018, cu ocazia lansării Editurii Club Romania, a fost inițiată Seria „Caiete Documentare Club Romania”, consacrată domeniilor strategice pentru economia românească, care conține viziuni integrate cu valoare de sursă de politici publice: 1. Energia (2018), 2. Transporturi şi infrastructură (2018), 3.România digitală (2018), 4. Agricultura (2019). Marius Stoian este de asemenea autor al volumelor: Proiectul România (I – 2012), Proiectul România. Gânduri, idei, însemnări (II –2013), 8215 (2010) – Premiul pentru debut al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (2011). Este consilier personal al preşedintelui World Policy Conference și membru în diverse formate internaționale de dezbatere.

Lăcrămioara Diaconu-Pințea are peste 20 ani de experiență în domeniile energie, gaze naturale și petrol. A fost până în iulie 2018 membră a Directoratului OMV Petrom, responsabilă pentru Divizia Downstream Gas, pentru un mandat de trei ani. A absolvit Facultatea de Finanțe la Academia de Studii Economice București în 1997 și deține un MBA de la Universitatea de Economie şi Administrarea Afacerii din Viena din 2008. Și-a început cariera în Petrom în 1998, în cadrul Direcției Strategie, Planificare, Dezvoltare și a jucat un rol important în activitățile legate de privatizarea Petrom. Ulterior, a deținut diverse poziții de conducere în cadrul companiei, de la Director Dezvoltare Corporativă, cu atribuţii în Fuziuni şi Achiziţii, Relaţia cu Investitorii şi Strategie, la Director al liniei de business Electricitate, chiar de la crearea acesteia în 2007. În perioada 2012-2013, a fost Vicepreşedinte Relaţia cu Investitorii în cadrul Grupului OMV. Ulterior, a fost responsabilă cu activitatea de Business Suport Explorare şi producție în cadrul OMV E&p GmbH în Viena până în aprilie 2015.

Informații bibliografice