Procesul

Coperta unu
Nicolae Sfetcu, 2 aug. 2015 - 143 pagini

Ediția a doua
 
 Procesul poate fi considerat drept un studiu despre puterea politică, o parabolă religioasă pesimistă, sau un roman polițist. Este povestea de coșmar a unui funcționar de bancă respectabil care este brusc și inexplicabil arestat și trebuie să se apere singur împotriva unei acuzații despre care el nu poate obține nicio informație. Confruntat cu această situație ambiguă dar amenințătoare, cedează treptat sub presiunea psihologică.
 
 Indiferent dacă a fost citit ca o poveste existențială, o parabolă, sau o profeție a exceselor birocrației moderne vecină cu nebunia totalitarismului, coșmarul kafkian a rezonat cu realitatea crudă pentru toate generațiile de cititori. Una dintre figurile iconice ale literaturii lumii moderne, Kafka vorbește aici despre problemele universale de vinovăție, responsabilitate, și libertate. Despre condiția umană care aruncă un individ izolat într-un sistem impersonal, ilogic, și ridică probleme provocatoare, tot mai relevante, cu privire la rolul guvernului și natura justiției.

 

Pagini selectate

Cuprins

Cuprins
2
Introducere
3
Capitolul 1 Arestarea Conversația cu doamna Grubach Apoi domnișoara Bürstner
4
Capitolul 2 Prima audiere
24
Capitolul 3 În sala goală a tribunalului Studentul Birourile
34
Capitolul 4 Prietena domnișoarei Bürstner
50
Capitolul 5 Bătăușul
55
Capitolul 6 Unchiul lui K Leni
60
Capitolul 7 Avocatul Industriașul Pictorul
74
Capitolul 8 Omul de afaceri Block Renunțarea la avocat
104
Capitolul 9 În catedrală
126
Capitolul 10 Sfârșitul
140
Despre autor
143
Despre translator
144
Editura
145
Drept de autor

Alte ediții - Afișează-le pe toate

Termeni și expresii frecvente

Despre autor (2015)

Franz Kafka (3 iulie 1883 - 3 iunie 1924) a fost un scriitor de limbă germană de romane și nuvele, considerate de critici ca fiind unul dintre autorii cei mai influenți ai secolului XX. În cele mai multe dintre lucrările lui, cum ar fi Die Verwandlung (Metamorfoze), Der Process (Procesul), și Das Schloss (Castelul), se regăsesc temele și arhetipurile de alienare, brutalitatea fizică și psihologică, conflictul dintre părinte și copil, caractere într-o căutare terifiantă, labirinturi de birocrație, și transformări mistice.

Kafka s-a născut într-o  familie de evrei de limbă germană, din clasa de mijloc din Praga, capitala Regatului Boemiei, atunci parte a Imperiului Austro-Ungar. În timpul vieții sale, cea mai mare parte a populației din Praga vorbea limba cehă, iar diviziunea dintre cehi și persoanele de limbă germană era o realitate tangibilă, ambele grupuri consolidându-și identitatea lor națională. Comunitatea evreiască s-a aflat de multe ori în între cele două sentimente, ridicând în mod natural întrebări legate de locul din care face parte. Kafka însuși a fost fluent în ambele limbi, având în vedere germana mamei sale.

Kafka s-a instruit ca avocat și, după terminarea studiilor juridice, a obținut un loc de muncă la o companie de asigurări. A început să scrie povestiri scurte, în timpul său liber. A avut o relație complicată și tulbure cu tatăl său, care a avut un efect major asupra scrierilor sale. El a suferit, de asemenea, că era evreu, simțind că nu aparține sentimental acestei lumi, deși criticii susțin că această apartenență i-a influențat scrisul.

Doar câteva dintre lucrările lui Kafka au fost publicate în timpul vieții sale. Lucrări neterminate ale lui Kafka, inclusiv romanele sale Der Process, Das Schloss și America (de asemenea cunoscut sub numele de Der Verschollene, Omul care a dispărut), au fost publicate postum, cea mai mare parte de către prietenul său Max Brod, care a ignorat dorința lui Kafka de a distruge manuscrisele. Albert Camus, Gabriel García Márquez și Jean-Paul Sartre sunt printre scriitorii influențați de munca lui Kafka. Termenul kafkian a intrat în vorbirea curentă pentru a descrie situații existențiale precum cele din scrierile sale.

Informații bibliografice