Imagini ale paginilor
PDF
ePub

cu mărturia înscris a D-lui Hatman Teodor Balş, încredinţătoare că aŭ avut pe acest cin și pitac Domnesc dat de către D. Sturza, pe care numitul a arătat că laŭ prăpădit în vremea holerei împreună cu alte hârtii, şi se gă sește și trecut în condica Vistieriei.

D. Comis Alecu Ralet

cu pitac de la Domnul Şuţul.

D. Căminar Răducanu

Hartular, asemine.

D. Căminar Costandin Boteanul, cu pitac de la Caimacamul Vogoridi; însă cu dovezi că aŭ fost cunoscut în acest cin și de către Domnul Sturza.

D. Serdar Constandin Drosul, cu pitac iarăşă de la Caimacamul Vogoridi, și cu asemine dovezi că aŭ fost cunoscut în acest cin de către Domnul Sturza.

Aceste pitace de și nu sint trecute în acele împărtăşite Comisiei douě condici, nu póte însă aceasta ale aduce vreo prihănire fiindcă condicile acestea nu sunt din vremea Domnului Şuţul, nici din vremea Caim.camulut Vogoridi, ci din vremea Domnului Sturza.

D. Banul Marcu Buter, care din dovezile ce are sẽ lămurește cu desěvêrşire şi ban cu caftan, găsinduse trecut cu asemine cin între caftanlăi în amêndouě condicile a Vistieriei şi a Postelniciei ce sînt la Comisie, cuprinzětoare de boierii cinstiți cu ci

nuri.

Adică patruzeci și unu feţe ce mai sus sînt arătate, saŭ încuviinţat de către Comisie prin cercetare.

VENIAMIN, MITROPOLITUL MOLDAVIEŤ.

GRIGORE GHICA Vornic, STEFAN CATARGIU Vornic, VASILE VEISA Spătar, DIMITRIE BRAN

Ban.

[blocks in formation]

D. Comisul Costandin Jorăscul, cu pitac de la D. Sturza; nu se găseşte trecut în acele împărtăşite comisiei douě condici, dar are spre dovadă mărturia înscris a câteva fețe încredinţătoare pentru neprihănirea pitacului.

D. Căminar Alecu Steriadis, cu pitac de la Domnul Sturza, care iarăşă nu se găsește trecut în acele înpărtășite comisii douě condică, și este și tocmit (din greşeala scriitorului, precum se înţelege) la scrierea poreclei, dar are spre dovadă mărturia în scris a câțiva boieră încredinţătoare pentru neprihănirea acestui cin al sěŭ.

D. Banul Dimitrie Hartulari, cu hrisov de la Domnul Suţul.

D. Paharnic Vasile Popovici, cu pitac de la Domnul Suţul și cu feluri de dovezi pentru numirea sa cu acest cin și folosirea sa cu scutelnicii acestui rang în vremea Domniei.

[merged small][merged small][merged small][merged small][ocr errors][ocr errors][ocr errors][merged small][merged small][ocr errors][ocr errors][merged small]

Cu pitace gospod de la Domnul Sturza pe forma cuvenită, care se găsesc trecute unele in condica Postelniciei și unile în condica Vistieriei; iar unile in amendouě aceste condicí.

» Comis Grigore Avram D. Paharnic Costache Grigoriu, în pitacul său de cinul Păhărniciei, care este de la Domnul Sturza, în locul iscăliturei Domneşşti este şahul Domnesc, și în acele înpărtăşite Comisiei douě condică nu se găseşte trecut; dar are mărturii din 1833, Martie 20, supt iscăliturile a unsprezece boieri încredinţători pentru rangul sěŭ de Paharnic.

D. Căminar Toader Ghețăscul, pitacul sěŭ de la Domnul Sturza de cinul Căminăriei laŭ pierdut, dar îi slujesc spre încredinţare o carte a Postelniciei din 1828, Martie 24, și o

1) Si însemnează spre ştiinţă că măcar de și un Serdar Toader Gociul este și între pitaclii înbunătățit din Adunare; însă acela de către Visterie închipuinduse a fi Serdarul Gheorghe Gociul, aŭ rěmas Toader a se cunoaşte de bine dat în cercetare și pentru aceasta maŭ şi cercetat.

mărturie iscălită de două martori din 1823, Maiŭ 15, şi se găsește și trecut în condica Postelniciei, unde este însemnat din 1828, Martie 21.

D. Paharnic Costache Häncul, pitacul sěŭ de la Domnul Sturza de cinul Păhărniciei laŭ perdut, dar are mărturii a câteva feţe din 1833, Martie 4, încredinţătoare că aŭ avut câştigat pitac de Paharnic de la Domnul Sturza, şi se găseşte trecut atât în condica Vistieriei, cât și în condica Postelniciei, fiind însemnat în amêndouě aceste condici din 1828, Ghenarie 25.

D. Serdar Dimitrie Dimachi, pitacul ce laŭ avut de la Domnul Sturza de cinul Serdăriei laŭ pierdut, rěpuinduse împreună cu alte lucruri la prădarea ce i saŭ întemplat de către făcătorii de rele tâlhari, pentru cari prădără ce i saŭ întemplat are o mărturie din 1833, August 7, iscălită de către două martori; dar se găseşte trecut acest pitac atât în condica Visteriei, cât și în condica Postelniciei, fiind însemnat în amêndouě aceste douě condici din 23 Ghenarie 1828.

D. Paharnic Ioan Vasiliu, cu pitac de la Domnul Sturza din 1828, Martie 5, în care pitac se vede tocmit (din greşeala scriitorului precum se înţelege) la scrierea poreclei; este însă trecut acest pitac atât în condica Visteriei, cât și în condica Postelniciei, fiind însemnat în amêndouě aceste condici din vremea arătată, 1828, Martie 5.

D. Pitar Vasile Călugăreanu, cu pitac gospod de la Domnul Scarlat Alexandru Calimah V. V. din 1819, Fevruarie 21, care pitac este numai cu pecetea Domnească, și protocălit de Marele Postelnic, şi nu se găseşte trecut în acele înpărtăşite Comisiei douě condici; dar îi slujesc spre încredințare feluri de adresură ce are din partea isprăvniciei de Roman din vremea Domniei, și o carte a Visteriei iarăşă din vremea Domniei, în care toate este

pomenit cu asemine cin de pitar.

D. Căminar Costache Manole saŭ Varlaam, cu pitac de la Caimacamul Vogoridis, însă cu doveză că aŭ fost cunoscut în acest cin și de către Domnul Sturza.

D. Serdar Costandin Popovică, cu pitac iarăşă de la Caimacanul Vogoridis, și cu dovezi că aŭ fost cunoscut în acest cin și de către Domnul Sturza.

Nu se găsesc trecuți in acele înpărtăşite comisieľ douě condică, dar din încredinţarea numirii lor cu asemine cinură în vremea Domnieľ le slujesc ace

leaşi dovezi се ай.

D. Medelnicer Gheorghe Marcu, care în izvodul Obşteştei Obicinuitei Adunări de pitaclii încredinţaţi Comisiei spre cercetare, este, prin greşeală, în semnat cu cin de Clucer. Vreun pitac de cin nu aŭ înfățoşat și nici se găseşte trecut în acele înpărtăşite Comisiei douě condici, dar se dovedește că aŭ avut cinul Medelniceriei și că saŭ numit cu asemine cin în vremea Domniei, avênd din acea vreme cărţile Vistierie pentru scutelnici, brăslaşii și slugile acestui rang, şi osebite dovezi că aŭ fost cunoscut de Domnul Sturza în cinul de Medelnicer.

Adică douězeci feţe fac, ce prin cercetare saŭ încuviițat de către comisie. VENIAMIN, MITROPOLITUL MOLDAVIEŤ. GRIGORE GHICA Vornic, ŞTEFAN CATARGIU Vornic, VASILE VEISA Spătar, DIMITRIE BRAN Ban.

Acei cercetați și încuviinţaţi de către Comisie la 12 Noemvrie 1833

D. Căminar Spiridon Pandeli, cu pitac gospod de la Domnul Sturza, care se găseşte trecut în condica Visterici.

D. Paharnic Iordache Călinescu, cu pitac gospod de la Domnul Sturza, care se găsește trecut în condica Postelniciei.

D. Paharnic Neculai Jora, cu pitac gospod de la Domnul Sturza, care se gäseşte trecut în condica Visteriei şi în condica Postelniciei.

Adică trei feţe fac, ce prin cercetare saŭ încuviinţat de către Comisie. VENIAMIN, MITROPOLITUL MOLDAVIEŤ. GRIGORE GHICA Vornic, ŞTEFAN CATARGIU Vornic, VASILE VEISA Spătar, DIMITRIE BRAN Ban.

Acei cercetați și încuviinţaţi de către
Comisie la 3 Dechemvrie 1833

D. Spătar Constandin Vidră, cu pitac de la Domnul Sturza, pitacul saŭ pierdut, fiind înpreună cu nişte bani și altele întru o bisactea ce i saŭ furat din casă, dar are spre dovadă întêiŭ mărturie din 15 Septembre 1833, a câţiva boieri, încredinţată şi de către ispravnicia ținutului Tecuciului pentru această întemplare a prădăciunei, și alte două mărturii din 27 Octomvrie şi din 10 Noemvrie a anului 1833, a altor boieri încredinţătoare că laŭ vědut acel pitac mai înainte de a se pierde; se găsește și trecut în condica Visteriei.

D. Comisul Costache Dăscălescu, cu pitac de la Domnul Sturza, pitacul laŭ pierdut fiind întro bisactea ce i saŭfurat din casă de tâlhari; dar are mărturie din anul 1833 de la câţiva boieri, încredinţătoare atât pentru pitac că laŭ vědut, cât şi pentru prădăciunea ce i saŭ întemplat a bisactelei, în care zice că aŭ vězut pitacul, şi o carte a Visteriei către isprăvnicia de Tecuciŭ din 22 Octomvrie 1827, prin care se pomeneşte de numitul cu numire în asemine cin de comis; se găseşte şi trecut în condica Visterieï

D. Paharnic Panaite Cozmulici, cu pitac de la Domnul Sturza, care se găseşte trecut şi în condica Visteriei şi în condica Postelniciei.

D. Căminar Nicolae Turculeţ, cu pitac de la Domnul Sturza. Pitacul saŭ perdut; dar are mărturie de la câteva feţe din 16 Octomvrie 1833, încredinţătoare pentru acel pitac că aŭ fost pe drept numele pomenitului Turculeţ, şi este şi răspunsul D-lui Hatman Alecu Roset, către Comisia din 23 Noemvrie 1833, arătătoriŭ că la D-lui aŭ fost lăsat pitacul acela și acum nu se găseşte; este pitacul acesta și trecut în condica Vistieriei.

Adică patru feţe fac ce prin cercetare saŭ încuviinţat de către Comisie. VENIAMIN, MITROPOLITUL MOLDAVIEŤ. GRIGORIE GHICA Vornic, ŞTEFAN CATARGIU Vornic, VASILE VEISA Spătar, DIMITRIE BRAN Ban.

Acei cercetaţi şi încuviinţaţi de către comisie la 30 Ghenarie 1834.

D. Medelniceriu Dimitrie Ioan, saŭ Ioana, pitacul sěŭ de la Domnul Scarlat Alexandru Calimah Voevod, prin care saŭ cinstit cu cinul de Medelniceriŭ arată că aŭ ars la întemplarea unui foc; are însă mărturie a câtorva feţe încredinţătoare pentru ştiinţa ce aŭ de acel pitac, şi osebite dovezi pen

tru numirea sa cu asemine cin, şi se găseşte trecut și în condica Vistieriei.

D. Comisul Neculae Milo, pitacul ce aŭ avut din anul 1827 de cinul Comisiei laŭ pierdut, și nici se găseşte trecut în acele înpărtăşite Comisiei douě condici; dar are spre dovadă mărturisire înscris a D-lui Postelnicul Petrache Roset, Aga Ilie Kogălniceanu, Căminar Iacovache Veisa și Căminar Costache Grigoraş.

D. Sérdariu Dumitrache Teodoru, pitacul ce aŭ avut de la Domnul Sturza de cinul Sěrdăriei laŭ pierdut, și nici se găseşte trecut în acele înpărtăşite Comisiei douě condici; dar are mărturie încredinţătoare de la şease boieri, dintre care două, D-lui Vist, Dimitrie Ghica şi Hatman Teodor Balş, arată că acest pitac saŭ scos la vreme când D-lor se găsea în posturile pomenite prin acea mărturie, adică cel ântêiŭ Vistiernic şi cel al douilea vel Postelnic.

D. Paharnicul Nicolae Bontăş, pitacul ce aŭ avut de la Domnul Sturza de provivasire din Medelnicer la cinul de Paharnic, laŭ pierdut; dar are mårturie încredinţătoare de la şeapte boieri ținutaşi de Tecuciŭ, în dosul căreia mărturii adeverează şi D. Hatman Teodor Sturza ştiinţa ce are întru aceasta; se găseşte trecut în acele înpărtăşite Comisiei douě condici.

D. Serdar Costache Orbescu, cu pitac de la Domnul Sturza pe forma cuvenită, care se găseşte şi trecut in condica Vistieriei.

D. Medelnicer Costache Popovică cu pitac de la Domnul Sturza, care la scrierea numelui (din greşeala scriitorului, precum se înţelege) este tocmit; dar are spre dovadă mărturie din 1834,

Ghenarie 28, supt iscălitură a şeapte | rită și de către Domn din anul 1828, boieri, şi anume a D-lui Hatman Cos- prin care se numeşte cu cinul de Patache Mavrocordat, Postelnic Alecu harnic. Mavrocordat, Postelnic Iorgu Ghica, Vornic Ştefănică Catargiu, Aga Alecu Roset, Spătarul Grigore Codreanu şi Banul Enacache Gherghel, încredinţă toare că arătatul pitac laŭ câştigat numitul în vreme când se afla Domnul Sturza in scaun.

D. Serdar Atanasie Gheorghe Polizu, care în izvodul Obşteştei Obicinuitei Adunări, precum şi în condice se găseşte trecut numai cu porecla Gheorghe Poliz. Pitacul ce aŭ avut de cinul Sěrdăriei din anul 1827 laŭ pierdut; dar are spre dovadă mărturisire înscris a D-lui Logofétului Costache Sturza şi a D-lui Hatmanului Teodor Balş, arătând D-lui Hatmanul Teodor Balș că în acel pitac aŭ iscălit și D-lui, aflânduse în acea vreme Vel Postelnic.

D. Serdar Toma Vârcolici, pitacul ce aŭ avut de la Domnul Sturza de cinul Sěrdăriei saŭ pierdut la prădăciunea urmată de către nişte fácětori de rele tâlhari; dar se găseşte trecut în amindouă acele înpărtăşite Comisieï condici.

D. Căminar Ioan Barcariu, dupě dovezile ce are, se lămureşte de Căminar cu caftan, věděnduse din hirtiile ce aŭ înfățoşat că și la anul 1831 saŭ cercetat, și pe temeiul acelor dovezi saŭ cunoscut de caftanlăŭ în acest cin.. Adică zece feţe fac, ce saŭ încuviințat de către Comisie prin cercetare. VENINIAM, MITROPOLITUL MOLDAVIEI. GRIGORE GHICA Vornic, ŞTEFAN CATARGIU Vornic, VASILE VEISA Spătar, DIMITRIE BRAN BAN.

Acei cercetați și încuviinţaţi la 13 Fevruarie 1834

D. Stolnic Nicolae Teodoru, în izvodul Obşteştei Obicinuitei Adunări de pitaclii supuşi cercetării, prin greşeală este trecut cu numele Dumitrache, care această greşeală se dezleagă cu respunzătoare otnoşenii din partea Vistieriei către Comisie de supt No. 830. Are pitac de la Domnul Sturza cu iscălitură şi pecete gospod, şi protocolit de Vel Postelnic, şi se găseşte și trecut în amîndouě condicile, adică şi a Vistieriei şi a Postelniciei.

D. Serdar Dimitrie Botez, care măcar de și nu se găseşte trecut în acele înpărtăşite Comisiei douě condică, dar de dovadă pentru numirea sa cu acest

D. Paharnicul Constandin, saŭ Costandache Neculau, cu Pitac de la Caimacanul Vogoridi, care nu se găseşte trecut în acele înpărtăşite Comisiei douě condice; dar se dovedește că aŭ fost cunoscut în acel cin şi de către | cin în vremea Domniei, are cartea VisDomnul Sturza, avėnd D-lui şi cartea Vistieriei din vremea Domniei de la 1828, Martie 23, către ispravnicia ținutului Cârligăturii, pentru a i se da şeasesprezece scutelnici din trecuții satului Prigorenii de la acel ţinut, și o diplomă de la Divanul Moldaviei întă

tieriei din 1827, Iulie 4, către isprăvnicia de Cârligătură pentru nişte oameni ce aŭ fost dați la satul Mogoşăştii şi Mănjăștii ca să nu se supere la havaleli, prin care carte este numit numitul acesta de Serdar, şi încă un rěvaş a hătmăniei din 1828, Aprilie 17,

« ÎnapoiContinuă »