Istoria timpurie a cafelei

Coperta unu
Nicolae Sfetcu, 17 aug. 2016 - 174 pagini

O traducere parțială, de Nicolae Sfetcu, a cărții All About Coffee, de William H. Ukers (1873-1945), publicată în 1922. Cu mulțumiri pentru sponsorul principal, Tecno Coffee - Automate de cafea, care a făcut posibilă elaborarea și publicarea acestei cărți.
 
 Civilizația umană a cunoscut trei tipuri majore de bături nealcoolice extrase din plante, de-a lungul existenței sale: ceaiul, cacao, și cafeaua. Sursele vegetale preferate pentru astfel de băuturi sunt frunzele și boabele. Dintre acesteam frunzele de ceai sunt cele mai utilizate, urmate de boabele de cafea, iar pe locul trei boabele de cacao. Dar din punctul de vedere al comerțului internațional, boabele de cafea sunt de departe cele mai importante.
 
 Toate trei băuturi sunt consumate la nivel mondial, în toate țările, gradul lor de utilizare diferind în funcție de țară și cultură, cu un consum meva mai redus pentru cacao. Acolo unde consumul de ceai este predominant cafelei i se acordă mai puțină atenție, și invers.
 
 Cafeaua este o băutură universal recunoscută ca o necesitate umană. Departe de a fi văzută ca un lux sau privită cu indulgență, ea este considerată un corolar pentru energia și eficiența umană, producând în același timp o puternică senzație de plăcere.
 
 Cafeaua deține un loc important in dieta rațională a tuturor popoarelor civilizate ale pământului. Este o băutură democratică. Este în același timp băutura înaltei societăți, dar dar și a bărbaților și femeilor care care muncesc în diverse domenii de activitate, mental, sau fizic. Tocmai de aceea cafeaua a mai fost numită și "lubrifiantul om-mașină cel mai cunoscut", ca și "gustul cel mai plăcut din toată natura."
 
 În același timp, nicio "băutură-aliment" nu a întâlnit vreodată atât de multă opoziție. Oferită lumii de către Biserică și recomandată de medici, cafeaua a avut cu toate acestea de suferit datorită superstițiilor religioase și a interdicțiilor medicale. În timpul celor peste o mie de ani de dezvoltare a cunoscut o opoziție politică acerbă, restricții fiscale, taxe exagerate, dar cu toate acestea a supraviețuit, ajungând astăzi pe primul loc în catalogul celor mai populare băuturi.

 

Cuprins

Introducere
1 Etimologia cafelei
2 Istoria răspândirii cafelei
3 Istoria timpurie a băuturii de cafea
4 Introducerea cafelei în Occident
5 Introducerea cafelei în Franța
6 Introducerea cafelei în Anglia
7 Introducerea cafelei în Olanda
9 Cum a ajuns cafeaua în Viena
10 Cafenelele în vechiul oraș Londra
11 Cafenele în vechiul oraș Paris
12 Introducerea cafelei în America de Nord
13 Istoria cafelei în vechiul New York
14 Cafenele în vechea Philadelphia
15 Planta de cafea
Drept de autor

8 Introducerea cafelei în Germania

Alte ediții - Afișează-le pe toate

Termeni și expresii frecvente

Despre autor (2016)

 

Informații bibliografice