Hunyadiak kora Magyarországon, 6. kötet

Első borító
Emich és Eisenfels könyvnyomdája, 1863
 

Kiválasztott oldalak

Más kiadások - Összes megtekintése

Gyakori szavak és kifejezések

Népszerű szakaszok

3. oldal - Qssze kívánjuk ezt hasonlítani a többi nemzetek akkori állásával , hogy az elfogulatlan honfi láthassa, mily befolyással voltak ezek hazánk belső életére, műveltségünk kifejlődésére , jólétünk előmozdítására. A tárgy valóban igen érdekes ; de több mint egy tekintetben kényes, annak illő felfejtése sok nehézségekkel, nem kevés akadályokkal összekötött.
16. oldal - ... jártas tudósok mohón fölszedegették, gonddal terjesztették , bizonyosan olvasóink egyike sem fogja megütközve hallani , ha meggondolja , hogy az ily előadások még az újabb időkben is fordulnak elő '). Ilyenek voltak a...
11. oldal - Cuspinianus egy hetivásáron 80,000-et is látott eladás végett behozva ' °). Szalonkák is találtatnak nagy mennyiségben , de ezeknek itt nincs annyi beesők mint Francziaországban és Belgiumban lf).
11. oldal - Csepel szigetében 6) ; havasaiban havasi bak , vad kecske , melyek seregenként járnak 7) ; a Kárpát hegyeiben medvék és mind itt mind az Erdélyt Magyarországtól elválasztó erdős hegyekben bölény is 8) ; továbbá fajdtyúk , húros madár , fogoly, sőt fáczán is 9).
11. oldal - A gránátalmát kivé vén, melyet azonban más, épen oly nemes, édes és ízletes fajokkal bőven pótol, a gyümölcs minden nemét bőven megtenni 2) , és ezeknél jobbakat, szebbeket Campaniában sem lehet találni :i).
12. oldal - ... említést érdemel még a kecsege , mely nagyra ugyan nem nő , de igen jó , kellemes izü , s más országokban nem találtatik 4).
ii. oldal - ... év alatt oly igen sokat tanultam, s kinek mint mesteremnek emléke iránt a Ill tanítványi hala adójával tartoztam es tartozni soba meg nem sztinom.
15. oldal - VII. fej. 1. §. vizvegyiték vagy enyhítés nélkül használni nem lehet; Trencsényben gyenge meleg és igen kellemes...
16. oldal - ... hogy Temes vidékének termékenysége oly nagy, miszerint három év alatt a köz tapasztalás szerint a rozs búzává változik s) , különösen Erdélyben sárkány kaponyák is találtatnak 6).

Bibliográfiai információk