Igiena teranului român: locuinta, incaltamintea si imbracamintea, alimentatiunea in diferite regiuni ale terii si in diferite timpuri ale anului

Coperta unu
Göbl, 1895 - 348 pagini
 

Pagini selectate

Alte ediții - Afișează-le pe toate

Termeni și expresii frecvente

Pasaje populare

Pagina 146 - Cumporă numaî pălăria sau căciula, cojocul dacă este de blană, şi ilic dacă este de materie, ceea ce este o specie de jiletcă cu sau tară mânecî; curea, chimir (sau cingotore, brîu de casă'.
Pagina 83 - Şase furci îngropate în pămînt, pari îngrădiţi printre ele, lipiţi cu lut, alcătuiesc păreţii; iar coperămîntul este de stuh, rogoz sau paie. Trei borte lipite cu bărdan închipuiesc ferestrele, în jurul acestei numite case, este o prispă îngrădită şi umplută cu pămînt, care opreşte umezeala de a răzbate. Un ocol, un şopron, sub care stă carul şi rareori o ogradă, completează toată gospodăria. Poate fi ceva mai trist?
Pagina 41 - In fie-care casă este câte o sobă, vatră sau cămin, un fel de pătrat de lut verde sau roşu iar în casele celor bogaţi, de olane lustruite, sprijinită cu doî stîlpî şi avend un capac de for în vîrf. Casele omenilor sunt aci maî calde ierna decât băile la noî (3). De o «crîclma...
Pagina 185 - ... agricolă şi aşezată, dar este îndestul de firesc lucru în una locuită de un popor ale căruia avuţiî de căpetenie sunt turmele de animale.

Informații bibliografice