din vremuri de departe, din vremuri de demult: Versuri

Coperta unu
ePublishers & Editura Coresi - 151 pagini

Mesajul autorului, Nelu Lazar

 

Aceasta este întâia mea tipăritură de stihuri în dulcele grai românesc… încondeiate de mine în vremuri de departe, în vremuri de demult… păstrate sub șperlă prea multă vreme… mirosind încă a anii ’90… împărtășind o poveste imaginată pe tărâmuri ancestrale, ce descrie și prezintă trăirile și simțirile unui personaj în timp ce acesta se îndrăgostește treptat...

Îmi doresc ca prin publicarea acestei lucrări să încurajez și pe alți tineri autori să nu își păstreze creațiile artistice în taină și nedescoperite de oameni vreodată, ci să le publice când cred de cuviință și să le împărtășească cu generațiile viitoare.

Oameni dragi mie din lumea artelor au acceptat să aștearnă câte un gând despre această lucrare, și gândurile lor vor fi alături de scrierile mele din vremuri de departe, din vremuri de demult…

 

 

Conectează-te cu autorul Nelu Lazar

și urmărește online povestea acestui volum de versuri și a operei folk cu același nume:

 

Facebook: facebook.com/TheSeasonsJourney

Instagram: instagram.com/TheSeasonsJourney

YouTube: https://youtube.com/@NeluLazarOfficial

Bandcamp: nelulazar.bandcamp.com

TikTok: https://tiktok.com/@nelulazarmusic

Goodreads: goodreads.com/nelulazar

 

Website-ul autorului: www.NeluLazar.com

 

 

Despre Nelu Lazar

 

Născut în România, Nelu Lazar și-a petrecut copilăria prin Transilvania în Săsarm și Beclean, județul Bistrița-Năsăud, în împrejurimile pitorești ale orașului natal Piatra Neamț, prin Broșteni, Borsec, Iași, sau în drumeții la poalele sau pe cărările și piscurile Munților Ceahlău încă din primii ani ai vieții. Mai târziu, a descoperit Brașovul.

Orașul Brașov a fost pentru Nelu o muză artistică perpetuă. Nelu a devenit și mai mult fascinat de muzică și de compus versuri pentru muzică și, peste ani, el a fost invitat să se alăture trupei de rock progresiv Mirror în 1997 (www.Mirror97.com) și a fost cofondatorul grupului folk Taine Folk în 1998 (www.TaineFolk.com).

Alte amintiri plăcute legate de Brașov sunt încă întipărite adânc în inima și sufletul lui Nelu – activități montane și culturale împreună cu prietenii cu care au înfiintat în 1998 clubul de turism Floare de Colț Brașov pentru a inspira oamenii să îndrăgească și să protejeze planeta noastră și mediul înconjurător, prietenii eterne cu colegi de facultate, ture cu motocicleta, participări la întruniri moto și la primele discuții pentru înființarea în 2002 a unui club moto Zimbru Motorcycles (ulterior Zimbrii MC Motocycles) în orașul natal Piatra Neamț, precum și începutul unor oportunități profesionale îndelungate și captivante.

Nelu Lazar este de asemenea autorul cărții și operei rock „The Seasons' Journey” („Călătoria anotimpurilor”). Află mai multe la: www.TheSeasonsJourney.com.

Împreună cu ceilalți membri Taine Folk, Nelu a scris opera folk „Zmeul Muntelui Zeu”, încă nepublicată complet la momentul apariției acestui volum de versuri. Află mai multe la: www.TaineFolk.com.

De asemenea, Nelu Lazar a voluntariat în diverse organizații în comunitățile unde a locuit în diaspora. A fondat în 2011 primul spațiu antreprenorial co-working & makerspace hub din Greater Lafayette, Indiana (Lafayettech HUB), a fost directorul executiv al evenimentelor TEDxLafayette 2014 și Startup Weekend Greater Lafayette 2012, a făcut parte din consilii administrative pentru diverse programe educaționale și de business (Workforce Councils, K12TECH și programe STEM ca Manufacturing Week, Robotics in Manufacturing, Hands on Transportation, STEM Day etc.), a fost antrenor de fotbal pentru juniori, a organizat evenimente locale cu activități caritabile, antreprenoriale, artistice și muzicale (Twestival Lafayette, Envolve). În trecut, Nelu Lazar a fost și antreprenor în zona IT și a cercetat și dezvoltat proiecte în diverse industrii: Magic Tours, BestofRomania, Goovel și Jooveler (turism), MotoGuru (forum pentru motociclisti), NursePass și NursePort (tehnologii în medicină), Tweetvisor (social media), uiteCeVreau (shopping), uiteCeBlog (blogging), Doocide (strategii personale și de corporație), JuniorTube (platformă educațională pentru copii), LOOK.education (tehnologii educaționale cu video, virtual reality VR și augmented reality AR).

Astăzi, Nelu Lazar locuiește în Statele Unite ale Americii, unde își petrece clipele libere mergând în ture cu motocicleta și în natură, producând muzică în limba română și limba engleză, continuând să concerteze ca artist solo (www.NeluLazar.com) sau cu The Rèmmotes (www.TheRemmotes.com), colaborând cu Taine Folk (www.TaineFolk.com), cu Mirror'97 (www.Mirror97.com) și alte proiecte internaționale de muzică, progresând să învețe să cânte la diverse instrumente (chitară, cobză, bass, blockflüte, bongos, tobe etc.), contribuind activ în consiliul administrativ al SAMI (Songwriters Association of Mid-North Indiana), producând podcast-ul video live „Prozodii Acustice” (și varianta în limba engleză „Acoustic Prosodies”), culegând scrierile mai vechi ale sale sau ale străbunilor lui, scriind viitoarele lui volume de versuri și proză și explorând o serie de alte activități artistice.

 

 

Cântecul vieții – Prefață

 

Cartea lui Nelu Lazar „din vremuri de departe, din vremuri de demult” este o autobiografie poetică, adică pe versuri tocmită, care – fiind dedicată străbunilor poeți și cărturari – ne îngăduie să alunecăm în timp și să parafrazăm pe Dosoftei care spunea despre Psaltirea sa că adună la un loc stihuri „la îndemâna oricărei suferințe și a oricărei speranțe”.

Cartea de poezii prinde la un loc viața autorului cu proiecțiile tinereții, experiențele sufletești și evoluția spirituală, cu oamenii, locurile și senzațiile cunoscute la vreme și trecute în metaforă și cântec.

Nostalgia pare a umple toate cămările sufletului la auto-prezentarea autorului, dar pe parcursul cărții ritmurile se schimbă mereu și nostalgia lasă loc și unor poeme ale actualizării bucuriei, iubirii, prieteniei, dragostei de țară și celorlalte sentimente din evantaiul cu care umanitatea își răcorește existența.

Discursul poetic este impregnat de stări diferite și de la o pagină la alta el se constituie ca un cântec al vieții, când legănat de valurile dorului, când rupt în cascadele iubirii și pasiunii, primenit în izvoarele limpezi ale muntelui, sau dus de fluviul istoriei românești.

Transfigurarea artistică a experiențelor de viață și a imaginilor subiectiv create despre lume îi dă lui Nelu Lazar posibilitatea sinestezică de a impresiona deodată ochiul, auzul și imaginația și dacă în carte doar muzica interioară a cuvintelor se aude, în exercițiul muzical efectiv, cuvântul și sunetul își produc efectul complet și spectatorul este purtat pe aripile celor mai alese sentimente.

O carte de poezii în care autorul își recuperează tinerețea frenetică, cu maturitatea artistică a prezentului, îl face pe Nelu Lazar un cantautor și poet generos în oferte pentru publicul românesc de pretutindeni.

 

Alexandru Uiuiu

 

 

Câteva gânduri ale unor oameni din lumea artelor despre prezentul volum

 

Nevăzut, neauzit, acest Lazar al lui Nelu se aude și se vede prin „visele-i pierdute”, „fără scut” și prin „iurâre”. Este gol de orice mască și plin de sensibilitatea versului. E frumos, e sensibil, și e „din vremuri de departe”… doar că noi abia azi le descoperim și le învățăm sensul.

Romell Mircea Alăman

(cantautor și coleg cu Gena Lazar și Nelu Lazar în grupul Taine Folk; solo artist Romell Alaman; producător de muzică folk)

 

În fapt, toate aceste versuri concepute nu sunt decât trăiri și sentimente din cea mai intensă parte a vieții unui om, anii tinereții, când ți se pare că toate sunt la mâna ta, dar de fapt nimic nu este al tău, când crezi că nimic nu ți se poate întâmpla, dar de fapt ești cel mai vulnerabil, când te crezi nemuritor, dar afli că viața poate fi prea scurtă.

Gabriel Daniel Belgun

(cantautor Danotte; fondator Festivalul Național de Cultură, Educație și Sport Montan „Comoara Munților”)

 

L-am „cunoscut” pe Nelu Lazar prin intermediul cântecelor sale. M-au atras frumusețea versului, linia melodică și simplitatea mesajului, care reușeau să ajungă direct la inimă, așezându-se lin în căușul sufletului. M-am bucurat mult să descopăr și să explorez versurile sale. Pentru mine sunt ca o călătorie printr-o multitudine de povești diferite, o desprindere lină de cotidian și o plutire într-un spațiu infinit de posibilități. Fiecare poezie construiește o nouă imagine, mereu diferită cu fiecare citire, însă la fel de frumoasă și de plină de emoție. Într-un timp în care avem din ce în ce mai multă nevoie de uman și armonie, Nelu aduce, prin intermediul versurilor sale, stropul necesar de visare și echilibru. Gustați-l în fiecare zi, împreună cu o fărâmă de liniște și multă prezență. Și o să fie bine.

Cati Vișinescu

(chitarist entuziast, blogger de ture montane și călătorii, Chitara Călătoare)

 

Regăsire de sine, pentru sine, și pentru ceilalți – așa aș putea defini demersul prietenului meu, Nelu Lazar. Pasul acesta de expunere a tot ceea ce ești, în profunzimea ta, este un pas primordial pentru că dai șansa și altora să te vadă, să aibă acces la actul tău creativ, să deguste din simțiri, din sensibilitate, din puritate, să se aleagă din frumos pentru frumos! Acest volum de versuri „din vremuri de departe, din vremuri de demult” mie mi-a făurit un nou echilibru și un gând despre balansul vieții noastre printre oameni, cu oameni. Văd aceasta ca pe un bine dăruit de autor, pentru care îi mulțumesc și îi urez succes pe mai departe! Cu prietenie si respect.

Codruț D. Beleaua

(fondatorul Grupului Folk Om Bun)

 

Prin 1997 cântam cu Nelu Lazar în trupa Mirror și împreună cu ceilalți colegi am decis la un moment dat să facem versurile la piesele noastre doar în limba română, până atunci acestea fiind în engleză. Cam în același timp s-a născut și o piesă nouă care, la momentul respectiv, era și foarte diferită de celelalte piese ale noastre și care avea un iz mai comercial, după cum o consideram noi atunci. Când Nelu a venit cu versurile pentru acea piesă, am rămas cu toții impresionați de frumusețea versurilor, niște versuri calde, metaforice care-ți duceau imaginația spre o lume de poveste. Totodată, am rămas impresionați și de poetul care se ascundea în colegul nostru. Acele versuri sunt unele din preferatele mele auzite sau citite până acum și le țin minte până în ziua de azi. Noi poreclisem acea piesă „Norișorul”, dar adevăratul nume dat de Nelu acelor versuri este: „Trecut Prezent”

Claudiu Păduroiu

(coleg cu Nelu Lazar în trupa de rock progresiv Mirror’97; chitarist în trupele brașovene Nod 'n Papură și The Citybreakers)

 

Mi-am lăsat imaginația să se joace nestingherită cu sunetele și cuvintele acestor poeme – a admirat culori așezate cu măiestrie pe o pânză uriașă; a dansat pe o muzică fantastică; a călătorit pe cărări de munte, prin nori, prin valuri; a iubit, a „murit”, a „înviat” și a iubit iar.

Alin Mesaroș

(prieten și coleg cu Nelu Lazar în trupa rock The Rèmmotes)

 

De când l-am cunoscut pe Nelu Lazar am fost fascinată de puterea mesajului din poezia și cântecul lui. E o lume. Am intrat în ea smerit, mirosind conurile de brad, spălându-mi fața în izvoarele sufletului naturii, dansând printre rime strălucind ca niște picuri nemaivăzuți de rouă. Tainic, m-am ghemuit lângă șoldul unui copac și firul vocii s-a adunat lângă alte fire de voci adânc cântătoare. Asta face Nelu atunci când cântă: adună. Ne adună pe toți în pântecul naturii, spre a renaște curați, inocenți, îmbucurați și mai ales smeriți. În poezia lui Nelu cuvântul respiră în voce și pe strune. El este un vrăjitor al culorilor pădurii. Stă în mijlocul ei de la începuturile sufletului său. E o iubire care trece dincolo. Metafora curge jucăuș în sufletul celui ce o citește. A scris despre munte ca nimeni altul. Și va scrie. Pentru că acesta este rostul poeziei: să continue. Să fie vie.

Mihaela Pop

(autor „Poezii pe ape”; coautor album „Revelație” al Grupului Om Bun; autor „Satul de pupicei”)

 

În spatele fiecărui lucru, fiecărei opere, fiecărui cuvânt se află un arhitect creator. În spatele volumului de versuri „din vremuri de departe, din vremuri de demult” se află un „suflet de menestrel” devenit „cu patru mâini și patru picioare – ce cântă lumina”.

Teodora M.

(cititoare erudită și admiratoare entuziastă de poezie și muzică bună)

 

Poezia artistului Nelu Lazar e ca o curgere de apă. Îți ia mintea – aș compara-o cu o frunză ce o poartă cu ea. Uiți de unde ai început și nu știi unde vei ajunge, dar e mereu surprinzător... urci, cobori... un vârtej aici, o plutire acolo... ne scufundă între sentimente, gânduri, trăiri și ne ține captivi. Anotimpuri – metaforă… existența – metaforă… iubire – metaforă… totul pare a fi codat și cheia o are doar poetul. Aș spune că, de bună voie, mintea se abandonează în poezia lui Nelu Lazar, fără a încerca să descifreze codul… Cuvintele se „joacă” pline de mister în creația artistului, dându-i o originalitate aparte.

Crenguța Onișoru

(biv artistă în trupa regretatei actrițe Draga Olteanu-Matei la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț; a jucat în „Omul care a văzut moartea” și în pregătirile pentru „Titanic Vals”; studii de actorie la Centrul pentru Cultură avându-i ca îndrumători și profesori pe actorii Draga Olteanu-Matei și Cornel Nicoară)

 

În călătoria vieții întâlnești oameni, figuri, persoane și personaje. Dintre aceștia, sunt unii care te surprind uneori prin intensitatea cu care izbucnesc la un moment dat, total contrar felului în care îi vedeai sau cunoșteai anterior. Acesta este și cazul lui Nelu Lazar, fost coleg pe culoarele liceului, învăluit de un mister și de o liniște oarecum rebelă, o liniște total opusă trăirilor din versurile sale. Citește-l, și poate vei mai face un pas spre „tine,-așa cum ești”, spre tine cel de azi, dar și spre tine cel „din vremuri de departe, din vremuri de demult”!

Cristian Zlăvoc

(fondator La Roată și KM0, locuri de legendă și de povești culturale unice)

 

Volumul de poeme-cântece al compozitorului și poetului Nelu Lazar este bogat în spirit liric, jucăuș, ritmat, alteori plin de înțelepciune și filozofare asupra timpului, cuvântului, vieții și morții. Versurile te conduc în inima autorului, iar inima lui Nelu Lazar are mai multe încăperi, toate vibrând vertical, curajos, alinător și bariton, ca și glasul lui. Volumul cuprinde o colecție bogată, adunată peste ani, reflectând o dedicație spre creație rar întreruptă. Scena cel mai des invocată în versurile lui Nelu include pădurile, unde copacii sunt drepți și înalți, omul devine contemplativ, iar lumina și liniștea devin ele însele poezie. Lectura ideală a acestui volum s-ar face cu chitara și vocea lui Nelu umplând aerul și sufletul.

Elena Gabor

(Profesor de Comunicare, Bradley University, Peoria, IL, traducător cu Octavian Gabor al cărții „Sentimentul românesc al ființei”, de Constantin Noica, publicat de Punctum Books în 2022)

 

Parafrazând și citând parțial din poemul „profetul”… „N” e Nelu ce-ți aduce / Bucurie și tristețe / Zâmbet și lacrimă dulce / Tinerețe, bătrânețe… Cel ce s-a vrut „nebunul lunatic” însă cumințit parcă prea devreme, te duce, cu trăirile lui atât de profunde, din abis până-n înalturi și-napoi. Chiar am senzația că a trecut prin toate stările umane posibile, și a și știut să le expună, să-i facă pe cei ce îi citesc scrierile să simtă acele stări odată cu el. Admir.

Oko

(membră fondatoare club de turism și ecologie „Remember Ofelia” din Brașov, în memoria Ofeliei Rauh)

 

Am evadat pentru câteva ore într-un univers de o profunzime aparte. Volumul „din vremuri de departe, din vremuri de demult” se constituie pentru mine într-o șansă de a fi redescoperit un prieten al sufletului: Jiby, devenit în răstimp poetul de esență Nelu Lazar. Este, de fapt, călătoria lui prin viață, un întreg proces de maturizare, în care simbolurile-arhetip se descompun rând pe rând înfățisându-i adevăruri coborâte din general în particular prin acțiune proprie. Într-un alt strat al înțelegerii, însă, povestea lui este și o poveste inițiatică a „lumii”, căreia Nelu îi închină un „cântec din templul sfânt”. Deci… lume… „vrei?” să te cunoști?

Roxana Iorgulescu Bandrabur

(redactor la Secția Română Radio România Internațional RRI; coautoare a volumului „Cotul Donului 1942: eroism, jertfă, trădare”, Chișinău 2012; teoretician al modelului numerologic de tipologizare – MNT, fondator „Numeroviva”)

 

Trăiri, vise, rugi, premoniții. Ale tale toate. Le-ai nemurit în versuri, imediat trăite, imediat simțite. Le-ai cântat, să fie și strigăt, nu numai șoaptă. Acum, împlinite toate și mai mult decât atât. Pentru noi, cititorii, a meritat și simțirea și versul și cântul. Pune și prezentul în poezie și cânt, Nelule dragă, că te citim cu drag, te fredonăm cu drag, cu drag, cu drag.

Claudia Mihăilescu

(cititoare erudită; „draga mea soră mai mare și mai înțeleaptă” după cum o descrie autorul)

 

Și atunci, în „vremurile de departe”, ca și acum, împletirea cuvintelor l-au clasat aparte. A reușit să redea în compoziții trăiri intense și imagini creative. A alcătuit o poveste din toate frânturile imaginate sau simțite peste zi și a lăsat-o să dospească în versuri. Majoritatea rimelor și-au găsit sunete pereche, în cântece. Iar toate la un loc leagă un carusel de simțiri, lumini, sunete ale unui univers unic, în care m-am oglindit de atâtea ori. Sunt cea mai norocoasă să mă desfăt lângă el, să îl respir și să îi citesc rândurile, gândurile și să am un loc atât de special în inima lui. Te iubesc, soțiorul meu!

Gena Lazar

(cantautoare și colegă cu Nelu Lazar în grupul Taine Folk; armonii vocale în unele proiecte semnate „Nelu Lazar” ca artist solo; „jumătatea mai frumoasă și mai socială a lui Nelu Lazar” după cum o descrie autorul – „Și eu te iubesc, soțioara mea!”)

 

Cuprins

Mesajul autorului Nelu Lazar
5
Despre Nelu Lazar
11
Cântecul vieții Prefață
15
I
17
neîncredere
18
perpetuum mobile
22
minți pierdute
24
satiră
26
trecut prezent
84
vis pentru parte de lume
86
suflet încastelat
88
toamna
90
redo redo
92
bun rămas team regăsit
94
dor
96
1718
97

balada binelui și răului
29
interviu?
32
fără scut
38
urcare coborândă
40
epitafuri
42
am fost
44
nimănui
46
perfect
48
beție
49
doritul soare
51
iurâre
53
unei iurânde
55
tunele toamnei
57
munți
59
iubiri
61
testament
63
și viceversa
66
iarnă
69
de dor și teamă cânt
71
incompletă
72
moș crăciun
74
II
77
așteptare
79
o zi
81
trecerean ființă
82
din nou nebuni
98
simetrie?
99
nedumerire
100
profetul
101
flori de mai
105
vrei?
106
dar
108
renaștere
110
iubito te ador
112
lângă tine
113
mie dor de tine
114
cântec pribeag
115
aproape departe
117
un singur răspuns
119
axioma dragostei
120
cântecul bradului
121
oftat și rugă
123
lumii
125
nea
126
anteîntâlnire
127
suvenire
128
izvoare
129
abis
131
Câteva gânduri ale unor oameni din lumea artelor despre prezentul volum
133
Fragmente de manuscris
140

Alte ediții - Afișează-le pe toate

Termeni și expresii frecvente

Despre autor

În timpul liber, Nelu Lazar este cantautor solo, cofondator de grupuri folk și rock, autor podcast „Prozodii Acustice”, antreprenor, motociclist, om al muntelui, YouTuber @NeluLazarOfficial, coautor al operei folk „Zmeul Muntelui Zeu”, autor al cărții și operei rock „The Seasons’ Journey”.


Informații bibliografice