Frazări: Poeme

Coperta unu
ePublishers & Editura Coresi - 154 pagini

Cuvânt de alăturare

 

A comunica nestânjenit cu un spirit – mai ales poetic – este un act de participare la miracol. Partenerul unui asemenea dialog privilegiat este, încă o dată, Iosefina Schirger.

O simțire învestită în enunțuri lirice, disimulată de cerebralitatea expresiei, stilizată și concentrată până la aforism și eliptic... Emoție deghizată și reflexivitate omniprezentă. Experimentul – dacă despre așa ceva este vorba – reușește cel mai adesea să fie „lucrătură” a spiritului.

Cuvintele pot fi translatate în funcție de efectul urmărit, totdeauna multiplu, imprevizibil. Întorsăturile stilistice duc valul inspirației, multicolor, spre maluri nu o dată suprarealiste, cu tendințe ludice certe.

Ca și în volumele anterioare, asistăm la un ritual al sărbătorii care este dragostea, mereu reînceput, niciodată încheiat, cunoscând adâncimi și ipostaze inedite, neomologate. Dragostea în autocontemplare îl dezleagă pe captiv din strânsoare și îl redă reflecției despre sine, întorcândul în condiția de om obișnuit care, amânat de neliniști, sa tot îmbogățit.

Întoarcerea la vis se face ca o ademenire căreia nu i te poți sustrage – visul în desfășurare părând a fi locul din a cărui fragilitate purcede inefabilul.

Floarea paradoxului se închide și se deschide ca la un semn binevenit. Eufoniile au, în genere, rolul de a pune surdină unor drame, în dialog virtual.

Poezia este atinsă de o undă, lesne perceptibilă, de maturitate nemimată, o expresie voluntară asumată printrun elan bine temperat.

Atare poezie e ca o simfonie neterminată.

 

George Corbu



Din interiorul cărții

Cuprins

Iosefina Schirger scurtă prezentare
5
Cuvânt de alăturare
7
Orizonturi în așteptare
9
Metavers poetic Exerciții de concentrare
22
Studii lirice
41
Așchii Fulgere Scântei
60
Un vis ce nu poate fi visat
77
Marea din celălalt timp
95
Pete în soare
101
Cartea cu păsări Elegii
107
Zbaterea dimineții
113
Primejdii Îngândurări
119
Fragmente de Poem
125
Pași în iarbă
131
Jurnal cu jumătăți de dorințe
138
Drept de autor

Termeni și expresii frecvente

Despre autor

Iosefina Schirger – scurtă prezentare

Nǎscutǎ în 16 februarie 1971 în Drǎgǎşani, judeţul Vâlcea, absolventǎ a Facultǎţii de Chimie din Cluj-Napoca şi a Academiei de Ştiinţe Economice Bucureşti.

Cărţi de poezii publicate: Pânze de păianjen (Editura Mesagerul, Cluj-Napoca, 1997), Nouăzeci şi nouă (Editura Antim Ivireanul, Rm. Vâlcea, 1998), Al cincilea anotimp (Editura Moldova, Iaşi, 1999), volume online: Poezii din 2000, Studii, Fantezii (Editura Sfântul Ierarh Nicolae, 2018), Geometrii, Ipostaze, Călătorii, Stări fără nume, Dezordini, Orbitale, Nonsensuri (Editura Sfântul Ierarh Nicolae, 2019), Variaţiuni, Fantasme de cretǎ, Cai verzi, Dinamicǎ, Diversiuni, Ulciorul cu poezii, Totul e poezie, Compendiu de poezie Piramida de euri, Integrala de retoricǎ (Editura Sfântul Ierarh Nicolae, 2020), Colecţia de zmeie, Lecţie de zbor în gând (Editura Sfântul Ierarh Nicolae, 2021), Poveste fǎrǎ sfârşit, Accente, Neîntâmplate, Planete în dar, O mare-ntr-o carte, Nocturne, Aventură în cer, Şcoala de vise, Cum să-ţi spun, Poeme cu noi, Unul spre altul (Editura Sfântul Ioan, 2021)

Editura ePublishers îi publică în 2022 următoarele cărți: Fântâna cu stele, Abstracțiuni, Poezii în nisip, Poezii cu aripi și nerv, Vorbiri la limită, Întâlniri lirice, Acuarele, Meandre cu noi, Scrieri, Cartea mea fermecată, Răsfățuri Insomnii, Flori de hârtie, Frazări, Cuvinte sfere, Iureșuri, Războaiele mele.


Informații bibliografice