Stradania a cinci generatii: Monografia Familiei Saraga

Coperta unu
Biblioteca Evreeasca (online publishing: Adriana Vasilescu), 1 ian. 1941 - 132 pagini

Monografia unei familii evreesti din Romania, intre approximativ 1812 si 1925, familie cu o bogata contributie la dezvoltarea culturii romane.

Publicata in 1941. 

Despre autor: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ioan_Massoff

Extrase:

·     Iasi, 1834, legatoria batranului Aizic Saraga.

·     Fii sai, Ihil si David Saraga.

·     Cca 1840-1860: Legatoria din Ulita Mare ajunsese, la un moment dat, un fel de anexa a institutului tipografic “Albina Romaneasca”…timp de 25 de ani, Asaki a dat de lucru atelierului.

·     In curand legatoria si-a adaugat o ramura inrudita: libraria.

·     Legatorii Saraga lucrau si pentru autoritati. Ne dovedeste aceasta un ordin de plata al Directiei Statisticei, pentru legarea a 500 de brosuri, ordin datat 18 aprilie 1862, si semnat Dim. Gusti, intaiul primar al Iasilor.

·     …legatoria tinuta de vaduva lui Ihil Saraga, unde s-au legat sumedenie din exemplarele Abecedarului alcatuit dupa “metoda noua”: “Metoda noua de scriere si cetire, pentru uzul clasei I”

·     Fii lui Ihil, Samoil, Elias, Aizic.

·   Intr-una din aceste bolti ale caselor Pascanu, langa Piata Cuza Voda de astazi, au deschis fratii Saraga, prin 1875, o anticarie, fara sa renunte, insa, la peregrinarile lor in cautarea cartilor vechi si a hrisoavelor purtatoare de peceti grele, scapate de la distrugere, prin conace boieresti si arhive uitate.

·   Fratii Saraga erau socotiti de catre Sturdza ca “singurii exploratori de monede si documente romanesti, care se strang pentru Academie”.

·  1883 – medalia “Serviciul Credincios” de aur, fratilor Saraga, “ca recompensa pentru donatiunile de documente, manuscrise si monede vechi ce au facut Academiei romane si museului national”

·     1877 – Fratii Saraga au deschis o librarie in Strada Golia Nr. 50, cu sectii de anticarie, filatelie si numismatica.

·   1888 – Catalog de carti de scoala pentru anul 1888, scos de Libraria Scoalelor Fratii Saraga.

 “Catalog de carti didactice pentru anul scolar 1891-1892”, “Catalogul cartilor rare si curioase, privitoare la Istoria Modovei, a Valahiei si Transilvaniei, precum si al cartilor clasice, numismatice, arheologie, religioase, etc.” in 1891

·   1884 – Fratii Saraga au organizat o editura didactica, mai intai pentru clasele primare, apoi pentru gimnazii si licee.

·    1890-1892 – prima editie a operelor lui Creanga (“Povesti”, urmata de “Amintiri din copilarie si Anecdote”)

·     1893 – “Colectiunea de 1 leu” (Din “Foaia Poporului, Sibiu: “…nu putem decat sa salutam cu cea mai calda bucurie hotararea pe care a luat-o libraria “Fratii Saraga” din Iasi (in Romania), ca adica sa tipareasca ea pe cheltuieli proprii cele mai bune carti romanesti, inlocuind insa preturile cele grozave de mari de pana aici, cu niste preturi cat numai se poate de mici…”)

·     1893 – N. Iorga

·    1893 - 1897 – I.L. Caragiale (1893 - O Noapte Furtunoasa, O Scrisoare Pierduta, Conul Leonida, Napasta, D’ale Carnavalului…., 1894 - Nuvele..., 1897 – Schite…)

·     Vasile Conta (Originea Speciilor, Teoria Ondulatiunii…)

·     1983 – Culegere de poezii populare: Victor Onisor, Doine si Strigaturi din Ardeal

·     Dimitrie Bolintineanu – Poezii, Proza. “Fata cu succesul mereul crescand al colectiunei si fata cu incurajarile ce primim din toate tarile unde se vorbeste si se ceteste romaneaste, incepem cu volumul de fata editatea scrierilor complete ale lui Dimitrie Bolintineanu. Faptul regretabil ca acest scriitor, unul din fruntasii literaturii romane, e atat de putin cunoscut si cetit, se datoreste lipsei unei editiuni complete a operilor lui. Volumele de poezie si proza vor aparea pe rand si tiparite cu cea mai mare ingrijire. Speram ca publicul cetitor, la randul sau, va aprecia silintele noastre de a face colectiunea Saraga neaparat trebuitoare tuturor cari tin sa cunoasca si sa incurajeze literature nationala.”

·     1893 – Eminescu, “Poezii Complecte”. Volumul a aparut sub ingrijirea lui D. Xenopol avand trei editii – a treia mult schimbata deoarece, printr-un fericit concurs de imprejuari, Elias Saraga, dupa multe peregrinari, a gasit manuscrisele originale ale Poetului.”

·   A.D. Xenopol, Istoria Romanilor. Intaia editie a lucrarii, premiata de Academie, cuprindea sase volume si se vindea cu 60 de lei. Pretul ridicat nu putea contribui la raspandirea operei. Xenopol, incredintat de trebuinta patrunderii lucrarii sale in straturile poporului, care trebui sa-si cunoasca trecutul, a renuntat la drepturile de autor, pentru ca o editie populara ieftina, in 12 volume, sa poata vedea lumina tiparului. La randul lor, editorii, pentru a ajuta la raspandirea operei, au dat librarilor un commission de 25%.

·     1895 – “Biblioteca de 25 de bani”. “Succesul ce a avut colectiunea noastra a 1 leu volumul (format mare) – ajunsa pana acum la numarul 43 – cuprinzand operele autorilor Romani si care pe de o parte a pus capat preturilor fabulos de scumpe, cu cari se vindeau cartile in tara si pe de alta parte a marit numarul restrains al cetitorilor, mai cu seama in Basarabia, Bucovina si Transilvania, contribuind la desvoltarea gustului literar din tara, ne-a incurajat a merge inainte cu intreprinderea noastra, si trecand peste orice sacrificii editam cu incepere de astazi mica noastra colectiune” “Biblioteca Saraga” a 25 bani volumul, cu acelasi format si pret ca “Biblioteca Universala” din Leipzig…, in speranta ca si de astadata vom avea sprijinul iubitorilor de literatura. “Biblioteca Saraga” a 25 de bani vol. va continea scrierile cele mai de frunte ale autorilor celebri straini, precum si productiunile cele mai merituoase ale autorilor nostri…”

·     Numismatica – baterea de medalii, cu prilejul insemnatelor aniversari din Istoria Romaniei

·     Donatii- Mai 1988, adresa semnata de presedintele Mihail Kogalniceanu si secretarul general D. Strudza, Academia Romana multumeste fratilor Saraga pentru “darul pretios…”

·   5000 de exemplare din biografia lui Grigore Asaki, raspandite gratuit

·     Acte si timbre postale vechi donate Museului Postal

·     Dar Muzeului Trecutului Nostru – masina tipografica, parte din tipografia Albina Romaneasca – prima de acest fel din tara (“primul teasc-repede”)

·    Donatie Ministerului de Razboi – harti si acte vechi, intre altele, 19 harti ale Basarabiei, Moldovei si Valahiei din 1817-1820

·  1000 de volume din Istoria Romanilor de A.D. Xenopol, pentru a fi impartite ranitilor din armata austro-ungara si prizonierilor romani din armata rusa aflatori in Austro-Ungaria

·     4000 de scrisori autografe, catre Academia Romana

·   Ichil Saraga – fondatorul Universitatii Populare din Bucuresti, prima de acest fel din tara; initial la el acasa

·     Renee George Silviu (nee Saraga) – dintre primele spectacole pentru copii


·     Iancu Saraga – cu S. Schwartz: preia Socec & Co (continua sa distribuie “Biblioteca pentru Toti”; lanseaza nou colectie de literatura pentru tineret, “Biblioteca Noastra”). Ridica Galeriile Lafayette (introducerea preturlor cu adevarat fixe…vestigiul de orientalism pe care-l constituie nesfarsitele tocmeli…Galeriile Lafayette l-au desfiintat in cuprinsul activitatii lor). Libraria “Universala” Alcalay (1923, Calea Victoriei cu Bulevardul Elisabeta) – si retiparesc cele 1104 numere din Biblioteca pentru Toti...Publica in toate domeniile artei si stiintei, literature pentru copii si tineret, lucrari juridice, opera straine.

 

Termeni și expresii frecvente

Despre autor (1941)

 Ioan Massoff (1904 - 1985), scholar, culture and theatre historian.

Informații bibliografice