La Poarta Divinitatii: Poeme

Coperta unu
CreateSpace Independent Publishing Platform, 8 sept. 2018 - 164 pagini

At the Gate of Divinity. Poems

This book is in Romanian. It is Maria Filipoiu's fifth book.

Această ediție a cărții este publicată special pentru românii din diaspora.
Citiți cărți în limba română! Veți fi mai aproape de casă, de țară.
Comandați cartea de pe site-ul Amazon corespunzător țării în care locuiți și nu veți plăti transportul internațional.

Spicuim din introducerea volumului La poarta Divinității de Maria Filipoiu:

Maria Filipoiu are despre poezie o concepție clasicistă, canonică, uneori chiar didactică. Ea își premeditează volumul, pe cicluri, idei, teme, într-o sistematică destul de severă. Apoi tratează fiecare segment cu o programatică rigoare. În orice caz, poeta își propune o miză cultural-educativă, în afara frivolității și, dacă nu refuză de principiu umorul, secvențele sunt mai degrabă încărcate cu gravitate, resimțind chiar foarte mult, dacă nu povara, în orice caz constrângerile unei datorii, așa cum o înțelegeau pașoptiștii, mai târziu poporaniștii, sămănătoriștii etc. Arta ei vrea să lumineze, nu să distreze, ideea de entertainment este practic exclusă:

Trubadur prin labirint sentimental,
Gândul înnoadă idei în năframă
Și duce cuvântul pe-al timpului val;
Când spirit la datorie îl cheamă.


Artista vrea să valorifice experiența la care a ajuns în toamna vieții, să culeagă ceea ce a sădit, la modul agrest, și a cultivat cu grijă. Eternitatea este ,,prinsă" și ,,așternută" ca un pat germinativ pentru gânduri și acestea rodesc.

Să culeg roade prin a vieții toamnă,
În brazda cuvântului sădesc gânduri,
Cu glas ce rațiunea îmi îndeamnă,
Eternul clipei să-l aștern pe rânduri.


Ca aspirație și chiar ca sintaxă uneori, poemele programatice și artele poetice ale Mariei Filipoiu trimit la Arghezi care își dorea cuvântul plug ce fața solului o schimbă lăsând în urma lui belșug. Depinde, desigur, de cititor, cititorul contemporan, adesea nepăsător în fața râvnei unor poeți cu vocație de plugari ai învățăturii, să schimbe indiferența-n coș și cugetu-n cămară:

Cu cerneală ud copacul veșniciei,
Din el să crească ram de-nțelepciune,
Ca să rodească în floarea poeziei,
Când Dumnezeu cu har face minune.


Dumnezeu este invocat deseori și, desigur, dorința supremă a eului liric este să nu stea zadarnic, după vremuri de ostenire întru duh, la poarta Divinității. Ci, firește, această poartă să se deschidă pentru ca spiritul să vadă ceea ce doar intuiește că se află ,,dincolo".

În încăpătorul Rai post-post-modernist accesul se poate face printr-o infinitate de porți, ușițe, sărind pervazuri și pârleazuri către o făgăduință dorită fierbinte sau acceptată cu resemnare. Maria Filipoiu și-a găsit, indiscutabil, propria ei poartă.

Horia Gârbea

Ce spun oamenii - Scrieți o recenzie

Nu am găsit nicio recenzie în locurile obișnuite.

Despre autor (2018)

Descendentă din neamul Filipoilor (Satul Văvălugi, Comuna Bozioru, Județul Buzău) MARIA FILIPOIU s-a născut cu numele de POPA MARIA la 8 septembrie 1954, a îmbrățișat cariera medicală în care s-a specializat și a profesat până la pensionare.

Debut literar

A debutat după Revoluția din Decembrie 1989, în emisiunile TVR 2-Cultural, prezentate de Ioana Drăgan, obținând premii la secțiunile Poezie și Epigramă acordate de scriitorul și epigramistul George Pruteanu, ulterior obținând mai multe premii la concursuri și festivaluri de cultură, pentru activitatea literară.

Cărți publicate (poeme)

  • „Tradiții creștine și ritualuri populare," Editura Paideia-Punct (2008)
  • „Expresii populare și trăiri proverbiale," Editura Paideia-Punct (2008)
  • „Ecouri străbune," Editura Singur (2015)
  • „În zodia poeziei," Editura Dandes Press (2015)
  • „La poarta Divinității," ePublishers (2017)

Maria Filipoiu a obținut numeroase premii la diferite concursuri literare. Lista acestora este publicată în volumul „La poarta Divinității," pe care vă invităm să îl comandați acum.

Informații bibliografice