La Poarta Divinitatii: Poeme

Coperta unu
CreateSpace Independent Publishing Platform, 8 sept. 2018 - 164 pagini

At the Gate of Divinity. Poems

This book is in Romanian. It is Maria Filipoiu's fifth book.

Această ediţie a cărţii este publicată special pentru românii din diaspora.
Citiţi cărţi în limba română! Veţi fi mai aproape de casă, de ţară.
Comandaţi cartea de pe site-ul Amazon corespunzător ţării în care locuiţi şi nu veţi plăti transportul internaţional.

Spicuim din introducerea volumului La poarta Divinităţii de Maria Filipoiu:

Maria Filipoiu are despre poezie o concepţie clasicistă, canonică, uneori chiar didactică. Ea îşi premeditează volumul, pe cicluri, idei, teme, într-o sistematică destul de severă. Apoi tratează fiecare segment cu o programatică rigoare. În orice caz, poeta îşi propune o miză cultural-educativă, în afara frivolităţii şi, dacă nu refuză de principiu umorul, secvenţele sunt mai degrabă încărcate cu gravitate, resimţind chiar foarte mult, dacă nu povara, în orice caz constrângerile unei datorii, aşa cum o înţelegeau paşoptiştii, mai târziu poporaniştii, sămănătoriştii etc. Arta ei vrea să lumineze, nu să distreze, ideea de entertainment este practic exclusă:

Trubadur prin labirint sentimental,
Gândul înnoadă idei în năframă
Şi duce cuvântul pe-al timpului val;
Când spirit la datorie îl cheamă.


Artista vrea să valorifice experienţa la care a ajuns în toamna vieţii, să culeagă ceea ce a sădit, la modul agrest, şi a cultivat cu grijă. Eternitatea este ,,prinsă" şi ,,aşternută" ca un pat germinativ pentru gânduri şi acestea rodesc.

Să culeg roade prin a vieţii toamnă,
În brazda cuvântului sădesc gânduri,
Cu glas ce raţiunea îmi îndeamnă,
Eternul clipei să-l aştern pe rânduri.


Ca aspiraţie şi chiar ca sintaxă uneori, poemele programatice şi artele poetice ale Mariei Filipoiu trimit la Arghezi care îşi dorea cuvântul plug ce faţa solului o schimbă lăsând în urma lui belşug. Depinde, desigur, de cititor, cititorul contemporan, adesea nepăsător în faţa râvnei unor poeţi cu vocaţie de plugari ai învăţăturii, să schimbe indiferenţa-n coş şi cugetu-n cămară:

Cu cerneală ud copacul veşniciei,
Din el să crească ram de-nţelepciune,
Ca să rodească în floarea poeziei,
Când Dumnezeu cu har face minune.


Dumnezeu este invocat deseori şi, desigur, dorinţa supremă a eului liric este să nu stea zadarnic, după vremuri de ostenire întru duh, la poarta Divinităţii. Ci, fireşte, această poartă să se deschidă pentru ca spiritul să vadă ceea ce doar intuieşte că se află ,,dincolo".

În încăpătorul Rai post-post-modernist accesul se poate face printr-o infinitate de porţi, uşiţe, sărind pervazuri şi pârleazuri către o făgăduinţă dorită fierbinte sau acceptată cu resemnare. Maria Filipoiu şi-a găsit, indiscutabil, propria ei poartă.

Horia Gârbea

Despre autor (2018)

Descendentă din neamul Filipoilor (Satul Văvălugi, Comuna Bozioru, Judeţul Buzău) MARIA FILIPOIU s-a născut cu numele de POPA MARIA la 8 septembrie 1954, a îmbrăţişat cariera medicală în care s-a specializat şi a profesat până la pensionare.Debut literarA debutat după Revoluţia din Decembrie 1989, în emisiunile TVR 2-Cultural, prezentate de Ioana Drăgan, obţinând premii la secţiunile Poezie şi Epigramă acordate de scriitorul şi epigramistul George Pruteanu, ulterior obţinând mai multe premii la concursuri şi festivaluri de cultură, pentru activitatea literară.Cărţi publicate (poeme),,Tradiţii creştine şi ritualuri populare", Editura Paideia-Punct (2008),,Expresii populare şi trăiri proverbiale", Editura Paideia-Punct (2008),,Ecouri străbune", Editura Singur (2015),,În zodia poeziei", Editura Dandes Press (2015),,La poarta Divinităţii", ePublishers (2017)Maria Filipoiu a obţinut numeroase premii la diferite concursuri literare. Lista acestora este publicată în volumul,,La poarta Divinităţii", pe care vă invităm să îl comandaţi acum.

Informații bibliografice