Fenomenologia existențială a secretului – Încercare de filosofie aplicată

Coperta unu
Paralela '45, 1 ian. 2001 - 283 pagini
6 Recenzii
Recenziile nu sunt verificate, dar Google caută conținutul fals și îl elimină atunci când îl identifică
 

Ce spun oamenii - Scrie o recenzie

Evaluările utilizatorilor

5 stele
6
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stea
0

Recenziile nu sunt verificate, dar Google caută conținutul fals și îl elimină atunci când îl identifică
Comentariu Utilizator - Semnalează ca nepotrivit

Dan Damaschin-Redactorul cărții
István Király V. predă la Catedra de filosofie Sistematică a Facultății de Istorie și Filosofie, Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca. Pornind de la o
sfidare existențială, lansată de către ineditul existenței noastre, cartea sa își propune să analizeze posibilitatea și felul în care filosofía este - ori devine - capabilă de asumarea ei tematică expusă. Autorul numește acest tip de cercetare filosofie aplicată. Prin și în ea, însăși filosofarea se transformă, de fapt, într-o întâlnire existențială. Prima secțiune a cărții se orientează către analiza ideii de aplicare a filosofiei, schițând totodată și ideea unei filosofii aplicate. Într-un strâns dialog cu aceasta, a doua parte a lucrării se înscrie în surprinderea și articularea primară a confruntării istorico-existențiale - privilegiate - cu fenomenul secretului. Deosebit de incitante pentru cititor sunt titlurile câtorva dintre capitole: Secretul și socialismul; Fenomenologia existențială a secretului; Tentative de dialog cu Martin Heidegger; "Fostele" secrete; Ipostazele secretului; Complotul; Jurământ și secret.
Cartea acestui imaginativ autor clujean va trece cu ușurință testul unei lecturi repetate
 

Comentariu Utilizator - Semnalează ca nepotrivit

Monica Gheț: Sub semnul lui Creon (cenzura între spațiul public si spațiul privat din România) http://phantasma.ro/wp/?p=3052
... István Király V. ne trimite aici la “sfera publică” a secretului
, fiindcă, asa cum s-a aratat, secretul nu dispare prin multiplicare si varietate, ci se insinuează, de fapt, se instalează confortabil, chiar suveran, pe întreaga suprafața a spațiului public. Prin urmare, nu mai avem un spațiu public în accepțiunea clasica de Agora, ci o cazarma bine păzita, cu “praful de pușcă” (informația) îndărătul lăcatelor, tentație numai buna pentru orice “piroman” (frustrații cunoașterii). In acest spațiu public, “Antigona” cu problematica ei individuala a dispărut, caci vorba si fapta ei nu au cum sa i se opună lui Creon, de vreme ce aparitia ei (cartea, drept suport al cunoașterii reale) e imposibila. Întrebarea rămîne daca ea mai exista – date fiind conditiile enumerate. În același timp, are loc o stranie mutație de sens în strategema cunoasterii, care dupa cum prea bine se stie, vizeaza caracterul formativ al informatiei, adica e validata abia de viata. Vom retine, însa, ca: “Indiferent de sfera în care se naste, privata ori publica – secretul le patrunde potrivit structurii sale categoriale. El repersonalizeaza persoanele si viata lor privata si restructureaza sfera publica în acord cu abstractiunea opozitiei sale generice fata de ea. A clasifica secretele în funcție de sfera în care se nasc si se instituie, înseamna a se lasa înselat de aparenta opozitiei traditionale dintre privat si public.” Se obtine astfel o de-vitalizare a raportului nostru cu viitorul, o incapacitate de a-l imagina si modela, pentru ca secretul introduce preferential situarea în fascinatia trecutului. “Cu cât ne trimite însa secretul mai insistent în trecut, cu atât ne aflam mai dezarmati si mai îndecisi fata de viitor si fata de prezentul pe care acest viitor ni l-ar deschide” Putem zice ca avem a face aici cu o conspiratie a secretului instalat în scopuri anti-conspirationale atitudine mai veche a partidului comunist din vremea “ilegalismului”. Numai că, pe timp de normalitate, se va constata ca “regele e gol” – blocada împotriva cărților trecutului, evidențiind un gol de percepere si reactie în sfera provocarilor prezentului si ale viitorului. Iata, asadar, ca metodele cenzurii și secretului au “necrozat”, în cele din urma, aparate vitale ale organismului social, si au malformat mentalul individual. ... Se impunea,[deci] de dragul vieții, reconfigurarea distinctiei dintre spațiul public și spațiul privat. 

Pagini selectate

Cuprins

INTRODUCERE EXCURSIVĂ
5
capiroiu
40
CAPITOLUL IV
158
CAPITOLUL V
179
I Expunerea temporalității fenomenului culpei la Heidegger
198
CAPITOLUL VI
229
Drept de autor

Termeni și expresii frecvente

Despre autor (2001)

 Dr. István Király V. is Professor Associate at the Hungarian Department of Philosophy of the Babes-Bolyai University, Cluj, Romania. Between 1995 and June 2015 he was Chief editor of the journal Philobiblon - Transylvanian Journal of Multidisciplinary Research in Humanities. His main fields of philosophical interest are the subjects of the Secret and the Death.

 

Informații bibliografice